Når man dømmer på forhånd - stigmatisering af psykisk sygdom

15.04.24
I anledning af FN-verdensmålsuge og Forskningens Døgn får biblioteket d. 23 april besøg af forsker Annika Frida Petersen, som vil give et foredrag om stigmatiseringen af psykisk sygdom. Denne lille artikel vil gøre dig klogere på, hvad du kan glæde dig til i foredraget, og hvorfor dette emne er så vigtigt for vores samfund at handle på.

Vi kender alle til det. Følelsen af at blive dømt på forhånd, fordi vi er anderledes. Anderledes end hvad, kunne man spørge? Svaret vil altid være diffust, men meget firkantet kunne man stadfæste det som anderledes end "gennemsnittet af normalen". Og hertil hører en helt masse mennesker som falder uden for "normalen", enten på baggrund af etnicitet, religion, musiksmag eller det som Annika Frida Petersen forsker i, ens psykiske tilstand.

Det burde på ingen måde være en nyhed, at antallet af folk med psykiske udfordringer og diagnoser er steget, og at det at have en psykisk sygdom ikke længere hører til sjældenhederne, faktisk vil 82% af alle danskere på et tidspunkt i deres liv komme i en behandling for psykisk sygdom (kilde: Bedre Psykiatri). Dermed er psykisk syge ikke anderledes, de er helt faktuelt en del af "normalen", men sådan opfattes det ikke i samfundet. Det vidner mediebilledet om, samtaler ved familliesammenkomster og den generelle samfundsdiskurs, hvor psykisk sygdomme som skizofreni, borderline, manier, og PTSD stadig bliver anset som "farlige" og "underlige". Kildematerialet kan man let finde selv, hvis man søger et par klik på Google, ser TV eller overhører samtaler i den offentlige trafik, men bøger som Dømt på forhånd og Stigmatisering af psykisk sygdom tegner et klart billede af den overvældende stigma og tabuerisering der pålægges psykisk syge, og en artikel som denne fra Sundhedsstyrelsen viser også, hvordan medierne stadig spiller en stor rolle i stigmatiseringen.

Heldigvis kan vi komme denne stigmatisering til livs, hvis vi alle bliver bedre oplyste og får mere indsigt i mekanismerne bag stigmatiseringen, som i mange tilfælde kan være så indgroede og institutionelle, at de bliver usynlige for os. Derfor har vi på Glostrup Bibliotek inviteret en ledende forsker inden for emnet Annika Frida Petersen til at give os den særlige lommelygte med i vores bevidsthed der fjerner usynligheden og giver os viden som vi kan handle på og tænke mere konstruktivt ud fra. Så kom d. 23 april kl. 19:30 og bliv klogere på stigmatiseringen af psykisk sygdomme, og tag del i bibliotekets verdensmålsuge, hvor vi også sætter fokus på bæredygtighed til de Litterære Folkehøringer, live-streams om haven og havet og kunstens mulige løsninger på klimakrisen.