Maden i litteraturen

11.04.23
Mad spiller en helt central rolle i vores liv - både i forhold til vores overlevelse og livsnyderi. I anledning af vores Langdbordsmiddag d. 27. april sætter vi fokus på maden i litteraturen.

Den 27. april skal vi mæske os i vegetariske lækkerier fra Rødders Køkken alt imens vores tre litteraturformidlere Kirsten, Kamilla Ane og Nana læser op fra udvalgt litteratur omhandlende mad og det at spise.

Du kan læse om arrangementet og købe billet her.

Herunder kan du læse om 6 markante værker, 3 danske og 3 udenlandske, hvor mad indgår som en central del af bogens handling. Du kan desuden gå på opdagelse i vores bogudstilling på biblioteket og finde mange flere bøger, hvor mad spiller en særlig rolle. 

Klassikeren: Babettes gæstebud

Der er vist ikke nogen måder at komme uden om Karen Blixens lille mesterværk fra 1952. Nogen har måske set Spise med Price udføre den legendariske middag fra bogen helt ned til de mindste detaljer. Men selve bogen Babettes gæstebud handler om tilflytteren til den lille norske byflække Berlevaag, den franske flygtning Babette, som efter 14 år i byen, inviterer byens beboere til en overdådig fransk middag, som antager karakter af en slags symbolsk nadver. Som en slags hyldest til friheden langt fra det lille samfund, er Babettes gæstebud og overdådige middag et slags symbol på eskapisme men også en påmindelse om at huske at fejre livet, at gøre noget ekstra ind i mellem, så alt ikke er det samme dag ud og dag ind. 

Der er skrevet mangt og meget om Babettes gæstebud og hvad den lille bog mon vil sige. Desuden er der udgivet både kogebøger og andre bøger, som giver deres bud på hvad et "Babettes gæstebud" vil sige i dag. 

Familiefesten: Mærkedage

I Jens Smærup Sørensens nyklassiker fra 2007 kan du komme med til konfirmation, sølvbryllup, og 60-års fødselsdag i den lille nordjyske by Staun i henholdsvis 1934, 1967 og 2003. Det er en hjemstavnsroman og generationsportræt i ét, og selvfølgelig spiller maden til festerne en vigtig rolle, for hvad siger mere om os mennesker, end hvad vi serverer til livets mærkedage. 

Kogebogsromanen: Det var ikke planen at købe kålroer

Hvad får man hvis man blander 1 kg blandet kål, 1 dl linser og hvedekerner, 250 g intelligente observationer og tanker over stort og småt, 100 g observationer fra dagliglivet, 2 dl politisk korrekthed iblandet lidt upolitisk korrekthed, 4 dl humor? Ja, så får en 1 stks vellykket og nytænkende kogebogsroman fra 2018 skrevet af jounalist og forfatter Anders Haahr Rasmussen. Hvert kapitel i bogen er skrevet som en slags opskrift som bogens hovedperson Amanda forsøger at lave undervejs i kapitlet mens hun tænker og taler højt for sig selv i bedste madlavningsprogram-stil. 

Gourmetmaden: Sødbitter

Der er ikke noget som en virkelig god middag på en virkelig god restaurant. I de senere år har der været meget snak om arbejdsforholdene på verdens allerbedste restauranter, hvilket har fået den verdensberømte, danske restaurant Noma, til at genoverveje deres koncept og gentænke hvordan man driver en bæredygtig restaurant ianno 2023. Og lige præcis arbejdsforhold i restaurationsbranchen er genstand for romanen Sødbitter fra 2018 af den amerikanske forfatter Stephanie Danler, hvor den unge kvinde Tess kommer direkte med firtoget fra landet til New York og lander er tjenerjob på en af byens hippeste restauranter. Det er en delikat og berusende roman om at gøre sig erfaringer med livets sociale hierarkier og begærets beruselse. 

Mad som protest: Vegetaren

I denne markabre og smukke roman fra 2016, skrevet af den sydkoreanske forfatter Han Kang, er mad i den grad til debat. I særdeleshed er det menneskehedens kødforbrug der debatteres, da romanens hovedperson erklærer at hun er blevet vegetar. Vegetarisme er ikke specielt udbredt i Sydkorea, og kødspiseri bliver forbundet med normalitet og social stabilitet. Hovedpersonens valg om ikke at spise kød rammer således ikke kun hende selv men også hendes families sociale status og ære, og hun betragtes efterhånden som sinddsyg og bliver indlagt på et psykiatrisk hospital, hvor hun bl.a. bliver tvangsfodret. Det er en finlurlig og tankevækkende bog for læseren der kan lide udfordrende læseoplevelser.

At rejse er at spise: Spis, bed, elsk

I Elizabeth Gilberts bestseller fra 2007, som blev filmatiseret i 2010 med Julia Roberts i hovedrollen, får man en varm rejseskildring om en kvindes rejse Jorden rundt og for at finde hjem til sig selv. Særligt den del af bogen, der foregår i Italien, handler om mad og det livsnyderi der i den italienske madkultur og kultur helt generelt. Det er en velskrevet ig underholdende roman, man sagtens kan tage i mindre bidder så man ikke overspiser.