Fredagsanbefaling: Så blødt som vand/Guldalder

04.02.22
Bliv klar til weekenden med en anbefaling fra vores nye litteraturformidler, Kirsten

Jeg ved ikke, hvad du forventer, når man siger kinesisk litteratur. Uanset hvad, så tror jeg, at denne bog, der faktisk er to kortere fortællinger samlet i én, vil åbne op for en helt ny vinkel på dine tanker om Kina.

Fortællingerne, eller novellaerne som genren hedder, er skrevet af Wang Xiaobo (1952-1997), der betragtes som en af det 20. århundredes centrale kinesiske forfattere. Han er kendt for sin fremstilling af menneskelig absurditet og hans til tider groteske skildringer af seksualitet.

Novallaen ’Så blødt som vand’ er et kærlighedsdrama, hvor en ung intellektuel forfatter forelsker sig i - og langsomt forfører - en smuk politimand. Novellaen er en af de første nutidige, skønlitterære tekster i Kina, der eksplicit omhandler homoseksualitet.

’Guldalder’ handler om en ung storbystuderende, der under kulturrevolutionen bliver sendt på genopdragelses-/arbejdslejr på landet. Her forelsker han sig i en ung smuk læge, som han opfordrer til at leve op til sit ry som ‘en slidt sko’.

Sex er et fremtrædende tema i Xiaobos forfatterskab, hvilket bogen her også viser. Et tema der for mig i novellaerne bl.a. bliver et billede på den magt og absurditet, der ligger i det samfundssystem og -normer som karaktererne i bogen indgår i.

God fornøjelse!