Fredagsanbefaling: Lov mig, at du skyder dig selv

01.10.21
Formørk din weekend med et faglitterært mesterværk om tiden efter faldet af Det Tredje Rige

Anden Verdenskrig er historisk set en uudtømmelig kilde af forfærdeligheder. Og i år udkom endnu et værk omhandlende samme emne. Denne gang med fokus på dagene efter, at Tyskland blev besejret. Den tyske historiker Florian Huber, beskriver hvordan tusindevis af tyskere tog livet af sig selv og deres familiemedlemmer i tiden efter Hitlers død. Værket bærer den sigende titel ”Lov mig at du skyder dig selv”, der stammer fra et af de interviewede vidners historie om, at da hun var ganske ung under krigen gav havde hendes far hende en pistol, for hvis de tabte krigen og bolsjevikkerne overtog måtte hun love at skyde sig selv. Faren drog derefter selv i krig for Tyskland og Hitler. Da nederlaget var en realitet valgte pigen dog at smide pistolen i skraldespanden i stedet for at sætte den for tindingen.

Bogen er ikke blot en hårrejsende og uhyggelig historie, men også et godt eksempel på moderne historieskrivning, hvor vidnernes personlige beretninger får mere plads på siderne end man har set i tidligere historiebøger. Gennem vidnesbyrdberetninger fra pårørende og dagbogsnoter fra de omkomne får man et indblik i, hvad det betyder at have troet så meget på en sag og et rige, for derefter at miste det. Med andre ord kunne livet i disse menneskers øjne ikke leves i andet end ideen.

Bogen er interessant, men bestemt ikke for sarte sjæle, idet man får serveret ubehagelige beretninger om, hvordan hele byer på kort tid blev spøgelsesbyer, fordi så mange begik selvmord. De tog gift, druknede sig eller skød sig selv og deres familie. I de enkelte byer måtte man begrave så mange mennesker, at man kunne se ben stikke op af jorden.

Materialer