Vil du gerne have dit barn til at læse mere? Her er 7 gode råd

27.02.20
Synes du nogle gange, det er svært at motivere dit barn til at læse? Så er du ikke den eneste.

I en hverdag med fuld fart, iPads, computerspil, sociale medier, legeaftaler, lektier og meget andet kan det være svært at finde tid, ro og læselyst til at sætte sig med en bog. 

Organisationen Læs for Livet, der arbejder med at udbrede læselyst blandt socialt udsatte børn og unge, har samlet 7 gode råd til, hvordan du måske alligevel kan skabe læselyst i dit barns liv - og hjælpe det med at åbne op for alle de fantastiske ting, en god bog og en hyggelig læsestund kan bidrage med. Vi bringer de syv råd her og kan afsløre, at det blandt andet handler om at skabe hyggelige omgivelser for læsningen - og om at læse selv.

1. Lad bøger og blade være let tilgængelige 

Jo nemmere bøgerne er at få fat på, jo større sandsynlighed er der for, at barnet læser dem. Derfor er det en god idé at lade dem stå fremme, hvor barnet kan se og nå dem. Og hvis man kan se forsiden på bøgerne, er der endnu større sandsynlighed for, at de fanger barnets opmærksomhed. 

2. Snak med barnet om, hvorfor læsning giver mening

For større børn kan det hjælpe at snakke om, hvad læsning faktisk kan gøre for dem. For eksempel kan læsning hjælpe med at slappe af og falde til ro, inden man skal sove. Samtidigt kan læsning gøre det lettere at få succes i skolen og senere på arbejdsmarkedet. 

3. Interessér dig for barnets læsning 

Undersøgelser viser, at forældres interesse i barnets læsning er en afgørende indikator for, hvordan barnet klarer sig i skolen. Derfor er det en god idé at spørge ind til, hvad barnet læser for tiden, og hvad bogen handler om. 

4. Lær dit barn at skelne mellem skolelæsning og lystlæsning 

Læsning skal ikke kun være en pligt. Så lad skolen have fokus på at lære barnet at læse, og koncentrér dig i stedet om at lære dit barn at elske at læse. Det kan du blandt andet gøre ved at holde børnenes bøger til skolen klart adskilt fra de bøger, som I læser i fritiden og for fornøjelsens skyld. 

5. Lad være med at presse dit barn 

For meget pres på læsningen kan dræbe motivationen. Sørg for at barnet får mulighed for at læse noget, han eller hun interesserer sig for. Tag dit barn med på biblioteket, og lad ham eller hende vælge en bog selv - og spørg gerne personalet på biblioteket om hjælp til at finde det helt rigtige. 

6. Sæt hyggelige rammer omkring læsningen 

Når man, som børn, mest læser på en hård stol i et klasseværelse med ikke særligt behagelig belysning. Med et tæppe, en kop te og tændte stearinlys kan du skabe en hyggelig læsestund, så barnet også kommer til at forbinde læsningen med noget behageligt og afslappende. 

7. Læs selv

Barnet gør som bekendt, som du gør, og ikke kun som du siger. Hvis du gerne vil have, at dit barn læser, er det derfor først og femmest vigtigt, at barnet også ser dig læse for fornøjelsens skyld. Husk: Læsere skaber læsere. 

 

Alle børn er naturligvis forskellige, og det er de også, når det handler om læsning. Vi håber alligevel, du kunne finde noget inspiration til, hvordan du kan skabe mere lystlæsning i dit og dit barns liv. 

Du kan også læse Læs for livets råd og om de undersøgelser, de henviser til, her.