Fredagsanbefaling: Halvt i himlen

03.09.21
Krydr din weekend med en saftig læseoplevelse!

‘Halvt i himlen’ af bedste Lone Hørselv er en forførende og fornøjelig roman om to kvinder i 1920’ernes København. Det er en roman om højt belagt smørrebrød, elskov og knuste drømme. Om et samfund som ikke tilgodeså kvinders rettigheder og hvor man holdt nogle virkelig gode fester.

Søstrene Ellen og Dagmar Ambroos bor med deres mor og storebror i en lille lejlighed i Larsbjørnsstræde - også kaldet Pisserenden - i Københavns indre by. Deres far er for nyligt gået bort, og derfor er det økonomiske pres på familien øget gevaldigt, og Ellen og Dagmar mærker både sult og længslen efter bedre dage.

Med lidt snilde og held får de to søstre en plads som rejepillersker og sidenhen smørrebrødsjomfruer hos den berømte smørrebrodrestaurant Oskar Davidsen på Åboulevarden – kendt for ”verdens længste smørrebrødsseddel”. Jobbet sikrer Ellen og Dagmar fast løn og én fast fridag om ugen - mere end hvad mange andre kvinder på deres tid kunne prale af. Den ledende frue hos Oskar Davidsen, Fru Lenau, har dog ét krav til de piger, som hun ansætter: Hvis de bliver gift eller "får en unge", så er det ud.

Med økonomien og de basale behov dækket fra deres arbejde i smørrebrødsrestauranten kommer friheden til at drømme. De to søstre begynder at drømme om fremtidens kærlighed og lykke, som venter dem forude. Ellen drømmer om at blive smaskforelsket, og Dagmar drømmer om at åbne sin egen restaurant. På en dejlig varm forårsdag i Tivoli møder søstrene de to charmerende ungkarle Kai og Hartvig, og herfra tager både dramaet og erotikken til.

Hørslev har skrevet en sanselig og sprudlende fortælling om fattigdom i datidens København, om ungdommens naivitet og ikke mindst om de brølende tyveres festivitas, facader og længslen efter et bedre liv på den anden side af Atlanten.

I efterskriftet står der, at romanen er baseret på Hørslevs egen oldemors historie. Hvem af de to søstre, der er Hørslevs oldemor, og hvem hun mon ender med at blive gift med, det må du selv læse dig til. 'Halvt i himlen' er heldigvis en knaldgod læseoplevelse, som både underholder og oplyser på samme tid.

Tag med en tur tilbage til datidens København og bliv forført af Hørslevs medrivende prosa om søstrene Ellen og Dagmar.

Rigtig god weekend og god læselyst! 

Materialer