Favorit julebøger for børn

28.11.22
Varm op til julen med en af vores favorit julebøger. Bøgerne er inddelt i 24 kapitler således, at I kan læse et kapitel for hver dag i december frem til juleaften. Det er en hyggelig måde at samle hele familien på eller til godnatlæsning på sengekanten. De skønne julefortællinger er flot illustreret og fyldt med julemagi. Find inspiration til julelæsning for børn i alle aldre her.

Her kan du finde vores julefavoritter:

 

Julebøger til de mindste børn fra 5 år

 

Hyggen - historien om en gårdnisse af Lars-Henrik Olsen

I Hyggen - historien om en gårdnisse møder vi fortælleren som dreng, der bor hos mormor ved juletid. Her bor også Hyggen, der ikke er en julenisse, men en gnaven og gammel gårdnisse! En gårdnisse er en sagnfigur, man troede på i gamle dage, som man ikke skal spøge med. Man skal huske at give ham en skål grød hver aften, så hjælper han nemlig til på gården. Hvis man glemmer det, laver han ballade! Drengen og Hyggen udvikler et særligt venskab, og Hyggen fortæller mange sjove fortællinger baseret på gamle danske nissesagn. Fra 5 år.

 

Vitello - 24 små historie af Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen

"Vitello" af Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen er en sød julekalender med 24 historier om drengen Vitellos jul. Vitello er meget spændt i december, for lige om lidt er det nemlig jul! Der er masser at se til op til jul – også for en dreng som Vitello! Han skal følge med i julekalenderen, bygge snemænd, spille pakkeleg, pynte juletræ, hygge med mormor, kysse under misteltenen og meget mere! Fra 5 år.

 

Miras Jul af Sabine Lemire

Næst efter fødselsdag er juleaften Miras absolutte yndlingsdag på året. Lige bortset fra at voksne kan gøre december til en virkelig besværlig måned. Er det normalt, at forældre bliver uvenner over maden til julemiddagen? Eller at ens mor truer med kun at give hjemmelavede gaver fra et aftenskolekursus? December er helt sikkert måneden, hvor voksne er allermest barnlige. Det værste er, når man skal vælge imellem mor og far, der begge vil holde jul med en.I skolen er der masser af julehemmeligheder. Det er umuligt at gætte, hvem der er Miras nisse. Hun får nemlig ikke helt normale julehilsner og gaver, så Mira bliver nødt til at opklare det lille mysterium om den onde nisse. Fra 7 år.


 

Julebøger til mellemgruppen fra 10 år

 

Julemandens tvilling af Lars Bøgeholt Pedersen, Jacob Oliver Krarup

Få dage før jul bliver Anton kontaktet af en spøjs lille mand, der har en livsvigtig opgave, som kun Anton kan løse. Julemanden er forsvundet og for at forhindre katastrofen, må han tage med manden, som selvfølgelig er nisse, til et magisk land befolket af hekse, dværge og elvere for at finde ham. Han får følgeskab af Mille og Frida, der er henholdsvis en god ven og hans lillesøster. Men det er ikke alle, der er interesserede i, at de skal lykkes. Så Anton, Mille og Frida må sætte livet på spil for at redde julen. Fra 10 år.

 

Snesøsteren af Maja Lunde

Snesøsteren er en rørende julefortælling fortalt i 24 kapitler fuld af magisk julestemning og flotte illustrationer. Juleaften nærmer sig, og selvom Julian normalt elsker den særlige dag, som faktisk også er hans fødselsdag, føles alting i år helt forkert. Hele familien sørger stadig over tabet på Julians søster, Juni, og det er som om, julen er aflyst. En dag møder Julian dog den livsglade pige, Hedvig, som bringer et pust af varm kakao og brunkager med sig. Men der er noget mystisk ved Hedvig og hendes hus, og hvem er den gamle, mærkelige mand, som hele tiden dukker op? Fra 10 år

 

Olympia i Underbyen af Benni Bødker

Hvad nu, hvis verden er helt anderledes, end du tror? Hvad hvis nisser og underjordiske væsner findes i virkeligheden? Hvad hvis der ligger en by under byen? Og hvad hvis der findes drager og lindorme og skjulte rigdomme dybt nede i undergrunden? Olympia i Underbyen er en julefortælling i 24 afsnit (og lidt til) om at vove sig ud i det ukendte, om venskab, om en fantastisk skat – og om kloakker, nisser, rotter og utrolige hemmeligheder.

 

For de større børn 13 år og op

 

Større end os Af Christina Bonde

Romantisk roman om Caroline, der rejser tilbage til det hotel i Canada, hvor hun en jul for fem år siden mistede sin bror i en lavineulykke. Men turen bliver anderledes end hun forventer. For hvordan forsoner man sig med fortiden, når man bliver forelsket i en, som kender sandheden om lavinen? Fra 14 år

 

Natekspressen af Karin Erlandsson

Alt bliver godt, hvor bare du finder nøglen. Og drejer den to gange rundt, ikke én. Husk det nu. Danja på elleve år og hendes familie besøger mormor i julen. Det er en tradition. Men denne jul er intet, som det plejer. Mormor siger underlige ting, er glemsom og fabler løs om en sølvnøgle, uden at forklare hvor den er, eller hvad den skal bruges til. Da mormor forsvinder, er Danja ude af sig selv af bekymring. Hvor er mormor taget hen? Hvorfor er hun forsvundet? Samme nat vågner Danja ved lyden af en togfløjte og syngende skinner. Udenfor standser et tog foran den nedlagte station, og det er ikke hvilket som helst tog

 

Hjælp jeg er en snemand af Ellen Holmboe

Nis Hviid-Juhl har et kæmpe problem. En ond drillenisse har tryllet Nis om til en snemand og overtaget Nis' plads i familien. Nu må Nis finde ud af, hvordan han får sin krop tilbage - inden han smelter. Men hvad gør man, når man står alene i den kolde sne og hverken kan tale eller røre sig.

 

Du kan finde bøgerne på listen nedenfor.

Husk at vi har hyggelige børnejuleaktiviteter hele december på biblioteket. Se mere her!

 

/Birgitte Klæbel, børnekulturformidler, Glostrup Bibliotek

 

Materialer