Rim, remser og vingummibamser

15.03.23
Vrøvlevers, rim og remser i lange baner! Rim er sprogets legeplads og rytmen leger med. Styrk barnets sprog ved at læse højt og lege med sproget. Uge 12 er poesiens uge og biblioteket sætter fokus på rim og remser for børn.

Børn elsker at rime og at lege med sproget, er sjovt for både store og små. Rim og remser kan både give gode hyggestunder derhjemme, og er også gode til at fylde tiden ud med, når I f.eks. venter på bussen eller står i kø.

For børn giver rim mulighed for at lære nye ord, lyde og sammensætninger i sproget at kende, derfor kan du ikke rime for meget sammen med dit barn.

At lege med ord og sætninger og lytte til vrøvlevers, styrker børns sprog og giver et godt grundlag for senere at lære at læse og stave fra de er helt små. En 3-årig kan f.eks. ubevidst høre, at to ord rimer.

Læs rim og remser op i et roligt tempo, og sig hvert ord tydeligt, så barnet kan høre bogstaverne og ordenes lyd og rytme - det bliver nærmest syngende. Sproget bliver tydeliggjort hvilket gør det lettere for børnene at optage ordene i deres sprog og ordforråd. Et godt sprog kan bl.a. give barnet en god skolestart, gode kommunikationsevner og et godt grundlag for at opbygge relationer.

Lotte Salling, bevægelsespædagog og forfatter til en lang række bøger, som handler om rim og remsers indvirkning på børn, har fokus på aktiv læring med krop og bevægelse:

“Børn, der leger fagtelege, er meget optagede af at se på hinanden. De griner med hinanden og oplever at være en del af en flok. Og den følelse er i sig selv givende og meningsfuld for alle. Og når børnene iagttager hinanden, lærer de at aflæse hinandens reaktioner og følelser – en kompetence, der er meget værdifuld for deres generelle sociale udvikling.”

Kroppen bliver aktiv, når der tilsættes fagter og rytme til rim og remser, ligesom sanserne også skærpes. Bevægelserne og fagterne stimulerer børnenes sansemotoriske opmærksomhed og giver en aktiv form for læring til børn med behov for fysisk aktivitet under læring.

De 5 gode råd fra Lotte Salling

  1. Brug kun bøger, du selv synes er sjove, så børnene mærker, at din glæde og dit engagement er ægte. Husk, at din glæde og motivation har en afsmittende effekt på børnegruppen, og at entusiasmen er med til at forbedre børnenes evne til at huske ord.
  2. Kom ned på gulvet, så du er i øjenhøjde med barnet. En god øjenkontakt skaber nærvær, tryghed og kontakt.
  3. Brug sjove fagter, sjov mimik og sjove lyde. Vær fysisk tætte, når I bruger kroppen, og giv plads til kropssproget. Legen og det sjove element gør børnene engagerede og klar på at gentage ordene. Husk også at være den grænsesættende autoritet, der styrer gruppen, så det ikke løber løbsk. For eksempel ved at sige: Nu skal I sætte jer ned igen og lytte.
  4. Pas på med at rette på børnenes udtale, det fratager dem lysten. Ordforrådet og ordforståelsen er det væsentlige. Snak om, og forklar eventuelle svære ord, inden aktiviteten påbegyndes. Husk at låne nye bøger jævnligt, så børnenes ordforråd bliver ved med at udvikle sig.
  5. Husk, at vi er skabt til at bevæge os og bruge vores krop. Hav det sjovt, leg med, vær barnlig. Tag aldrig dit job så alvorligt, at du bliver alvorlig. Når du tør slippe din barnlige side fri, er det også nemmere at kunne sætte sig igennem, når der er brug for det.

På biblioteket har vi masser af bøger med rim og remser, der er f.eks. Fiskerim, hekserim, rim om kroppen, alfabetet, årstider, dyr, hverdagen, og alt muligt andet. Find inspiration i listen nedenfor eller deltag i vores seje børnearrangementer.

Vær med til poesiugen for børn på Glostrup Bibliotek!

RIM, REMSER OG VINGUMMIBAMSER

Vi leger med sprog og sanser i uge 12. Kom ned i børnebiblioteket og oplev rablende skøre, søde, frække, skrappe, poetiske og virkelig sjove børnerim og remser, når vi fejrer Poesiens Uge - og spiser vingummibamser til!

Program

Mandag 20/3 kl. 16-17

Rim og Lim

Vi laver flotte rimbilleder med ord og billeder fra gamle bøger. Du må selv vælge, om det er skrevet af en anden, eller du vil bruge din fantasi. Der er selvfølgelig vingummibamser til alle!

Gratis adgang - ingen tilmelding, bare mød op!

 

Tirsdag 21/3 kl. 10.15-10.45 og 11-11.30

Lotte Salling

Danmarks rim-og-remsedronning besøger biblioteket og laver rim- og sanglege med børnene. Arrangementet er for børnehaver.

Tilmelding til Trine Glud Munksgaard på mail: trine.munksgaard@glostrup.dk

 

Onsdag 22/3 kl. 16-17

Børnepoesi og højtlæsning

Kom og hør når sproget er allermest sprælsk! Alle får en lille poesibog og vi læser nogle af digtene højt sammen og taler om, hvad der er særligt ved dem. I introduceres til et par ’digtelege’ og der bliver trukket en vinder blandt alle de digte, der skrives. For børn i alderen 6-12 år og deres voksne. Der er selvfølgelig vingummibamser til alle!

Gratis adgang - ingen tilmelding, bare mød op!

 

Torsdag 23/3 kl. 9.30

Rim, remser og bamser

Daginstitutionerne kan tilmelde sig en herlig formiddag, hvor vi læser sjove rim og laver fagtesange for børnene og alle deres søde bamser.

Tilmelding til Birgitte Klæbel på mail: birgitte.klaebel@glostrup.dk

 

Rigtig god poesiuge!

Materialer