Personalet anbefaler årets læseoplevelser

31.12.21
Vores litteraturformidlere gør status på læseåret 2021 og kommer hver med en anbefaling som du ikke må gå glip af.

Kamilla Ane anbefaler ”Om udregning af rumfang III” af Solvej Balle


Det var med stor forventningsglæde, at jeg i år læste tredje bog i septologien om Tara Selter, der hver dag vågner op til den 18. november. Man skal være en forfatter, der sproglig kan begå sig langt ud over det sædvanlige, hvis man skal lykkes med at skrive om en person, der lever i et tidsligt loop. Og sådan en forfatter er Solvej Balle uden tvivl. Bogen er, ligesom de foregående, opdelt som en slags dagbog, hvor Tara tæller dage eller mere korrekt den samme dag. Derved følger man meget tæt Taras rejse i forsøget på at finde en måde at komme ud af den parallelverden, hun ufrivilligt er endt i. Bogen er umiddelbart en tidsrejse, eller rejse i en tidslomme, men viser sig hurtigt at være præget af en eksistentiel og filosofisk tyngde, der trods den føromtalte opdeling, der fordrer til hurtig læsning, samtidig lægger op til en dvælende og eftertænksom læsning. Her i tredje bog møder Tara Selter en person, der lever i samme loop som hende selv, men som samtidig har en anden tilgang til det at leve i den samme dag om og om igen. Bogen er så utrolig gennemtænkt og troværdig. Et på alle måder fuldendt tankeeksperiment, der bliver ved med at vokse og konstant finder nye, forunderlige veje at bringe læseren hen, op og ned ad. Jeg kan varmt anbefale dette smukke og på én og samme tid simple og komplekse værk.

Børneformidler Louise anbefaler Slimfjorden af Sarah Lang Andersen og Kathrina Skarðsá

Mit mest overraskende bogmøde i år må være den på mange måder fantastiske billedroman SLIMFJORDEN, af Sarah Lang Andersen (forfatter) og Kathrina Skarðsá (illu.).

Bogen handler om drengen Elias, som er optaget af videnskab og natur, og som en dag opdager nogle meget mærkelige, selvlysende gopler i fjorden. Sammen med den syge ulv H og en svensktalende elg, prøver han at opklare mysteriet om goplerne.
Bogen kan bedst betegnes som et moderne eventyr og den har en usædvanlig fin børnevinkel i sin fortælleform, som understøttes meget fint af de smukke illustrationer. (Højtlæsning og selvlæsning, fra 9 år)

Nana anbefaler ”Noter til mig selv” af Emilie Pine

Jeg troede at jeg havde læst og lyttet de bedste bøger for i år allerede, og havde egentlig gjort status på mit læseår 2021 med både Bogsalon om årets bøger og endda overgået mit læsemål på 40 bøger, da denne lille, vidunderlige perle af en essaysamling landede dugfrisk på nyhedshylden et par uger inden jul. Det blev helt uventet til en af årets – måske årtiets – bedste læseoplevelser for mig.
Det er stærke, personlige essays om det moderne kvindeliv i det 21. århundrede, skrevet af irske Emilie Pine i et let og fængende sprog – det er fuldstændig uforståeligt at dette kan være hendes debut. Selvom jeg ofte er blevet rørt af bøger jeg har læst, er det ikke så tit at hulker mens jeg læser, men essayet ”Fra babyårene” om forfatterens kamp i fertilitetsbehandling og efterfølgende accept af aldrig at blive mor, ramte mig lige i hjertekulen.
Til slut blev jeg helt opløftet af al den livsvisdom og mod som forfatteren udviser med denne udgivelse og jeg tror bestemt ikke det er sidste gang jeg læser den.
Det er ikke ofte at jeg læser essays, og jeg ved at mange har det på samme måde, men skulle man læse én essaysamling så synes jeg det skal være denne.

Glostrup Bibliotek ønsker alle et godt nytår og god læselyst i 2022!