Månedens bog i november: Tour de Chambre

04.11.20
Hver måned i 2020 har vi udvalgt en roman som trænger til at få lidt ekstra opmærksomhed.

Tour de Chambre er en begærsfyldt ungdomsagtig roman for voksne, der handler om venskab, kærlighed og død, og de sorger som udspiller sig imellem disse tre instanser.

Bogen er skrevet i et let og legende sprog, og selvom hver side nærmest ligner digte fordi der er så meget luft mellem linjerne, så mangler læseren ikke ord for at kunne forstå den intense kærlighed som romanen handler om.

I Tour de Chambre følger vi kvinden Asta i to tidsspor. I nutiden er Asta 33 år og forfatter. I fortiden er Asta 23 år og bor på kollegie med sin veninde Maj og Majs kæreste August. I nutiden får Asta en invitation til en minehøjtidelighed for at markere 10-året for Augusts død. I fortiden er Asta brændende forelsket i August, hendes bedste venindes kæreste.  I begge tidsspor får vi indtryk af et menneske som bærer på en skamfølelse over sig selv og sine følelser og desuden er Asta et menneske med et stort kreativt begær, hvilket måske stammer fra forfatterens egen erfaring med skrivetrang eller skaberkraft.

Det er en rørende og anderledes romanoplevelse, ikke mindst fordi bogens format eller form ikke minder om noget andet vi ser i dansk litteratur lige nu.

Hvis du er blevet nysgerrig på andre romaner som bryder den normale romanform, kan du kaste dig over disse fremragende romaner:
Max Porter: Lanny
George Saunders: Lincoln i Bardo
Carsten Müller Nielsen: Bestiarium
Ida Marie Hede: Det kemiske bryllup

Fotos af Lærke Posselt, taget fra Forlaget Gutkinds hjemmeside.

Materialer