Fotokilde: Unsplash.com

Familieliv i litteraturen

30.01.23
5 stærke romaner folder temaet familieliv ud på anderledes måder

I anledning af vores tema om familieliv sætter vi fokus på skønlitteratur som behandler temaet på forskelligvis.

Oftest er det de lidt umuntre emner som svigt, arvestrid, trauma og andet godt drama som bliver behandlet i litteraturen når det kommer til familietemaet. Herunder kan du læse om 5 af dem, som vi mener du bør læse hvis du vil have dine egne familieproblemer sat lidt i perspektiv.

De urolige af Linn Ullmann

Nogen vil måske først have stødt på den norske forfatter Linn Ullmann her for nyligt, fordi hun er aktuel med romanen Pige, 1983. Men hendes forrige roman 'De urolige' er mindst ligeså vellykket, og den blev endda nomineret til Nordisk Råds litteraturpris i 2015. 

'De urolige' behandler Ullmanns egen opvækst og særligt hendes forhold til hendes far, den berømte svenske filminstruktør Ingmar Bergman. 

Ullmanns opvækst og forhold til forældrene er i den grad anderledes og præges også at både svigt og uforløste følelser. Men romanen er også hendes måde at forsøge at forsone sig med faren, da de i farens sidste leveår fik en ny form som bogen så fint og ømt er et vidnesbyrd om. 

Hestvik af Gerður Kristný

Denne lidt oversete islandske forfatter skriver meget intenst og fængende om moderne liv på Island, blandet med en stor forståelse for islandsk saga- og mytekultur. 

I 'Hestvik' er man med på sommerhustur med en alenemor og hendes søn, der udvikler sig til et stille drama, fordi sønnen forsvinder. Bogen er en skildring af de svære følelser og situationer, der er forbundet med at være skilsmisseforælder. Hovedpersonen ønsker det bedste for sin søn, og alligevel kommer hun til kort i sin forståelse af sønnens følelsesliv. 

En uafrystelig og spændingsmættet læseoplevelse venter.

Frank vender hjem af Kristian Bang Foss

Suveræn, humoristisk og tåkrummende familie- og mønsterbryderroman. Frank vokser op i et arbejderklassehjem i Hvidovre og kommer som den første i sin familie på universitetet. Her møder han Thea, som kommer fra det bedre borgerskab, med alt hvad der hører dertil af sommerhus i Skagen, pænt porcelæn og gode manerer. Frank og Thea bliver udfordret på deres klasseforskel og dét kommer der en masse god drama ud af. 

'Frank vender hjem' er skrevet med Kristian Bang Foss' karakteristiske, sorte humor. Den får samtidig sin læser den at tænke over hvor klasseskel og -skam spiller ind på den måde vi begår os i verden og ikke mindst de nye familier vi bliver del af og selv skaber.

En lykkelig slutning af Maren Uthaug

'En lykkelig slutning' er en anderledes familiekrønike om en bedemandsfamilie, som man følger i 7 generationer. Maren Uthaugs signifikante stil og blik for den absurde, groteske og tåkrummende historie skinner i den grad i gennem i denn pragtfulde og underholdende roman som tilmed fik Læsernes bogpris i 2020.

Læseren skal være forberedt på at få et lidt anderledes blik på bedemandsforretninger efter endt læsning, men ellers er der ikke noget at være bange for. 

Arv og miljø af Vigdis Hjorth

Den norske forfatter Vigdis Hjorth kom ud i noget af et stormvejr for sin roman 'Arv og miljø' som udkom i 2017 på dansk (2016 på norsk). 

Bogen er en del af autofiktionslitteraturen, som betegner romaner der blander virkelighed og fiktion, det er således ikke helt tydeligt hvor erindring, biografisk materiale og den kunstneriske bearbejdning ender. 

I 'Arv og miljø' følger man kvinden Bergljot som ligger i en form for arvestrid med hendes to søstre og mor efter faren er gået bort. Arveopgøret handler naturligvis om meget mere end materiel og arvegods, men i virkeligheden om retten til sin egen historie og sandhed om den familie man er del af.

Det er en virkelig skarp og rørende roman som sætter sig i sin læser, og minder os om at tale sammen med vores familie før det er for sent.