Biblioteksleder Helle Ratz

Glostrup Bibliotek forbliver gebyrfrit

18.10.23
Glostrup Biblioteks forsøg med gebyrfrit bibliotek gøres permanent

Glostrup Bibliotek har i perioden august 2022-august 2023 gennemført et forsøg med gebyrfrit bibliotek. I forsøgsperioden er brugerne ikke blevet opkrævet gebyr ved for sen aflevering, men biblioteket har dog fortsat sendt varsler om aflevering, og også fortsat sendt hjemkaldelser ved for sen aflevering. Hvis det lånte materiale slet ikke er blevet afleveret eller er blevet beskadiget, har man stadig skulle erstatte det. Forsøget er baseret på gode erfaringer fra udlandet, der har vist, at gebyrer ved for sen aflevering er en ineffektiv måde, hvis man vil opmuntre folk til at returnere biblioteksbøger.

Efter evaluering i Glostrup Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg er det blevet besluttet at gøre forsøget permanent. Derved undgår biblioteket også fremadrettet det ret store administrative arbejde, der ligger i opkrævningen af gebyrer, og brugerne slipper for ærgrelsen, når de ikke får afleveret til tiden. Gebyrer kan desuden være en barriere for nogle borgere - f.eks. borgere med lav indkomst, hvor udgiften nemt kan blive en barriere i forhold til overhovedet at anvende biblioteket, og for dem, der har råd til at betale, er gebyrerne næppe et incitament. På Glostrup Bibliotek ønsker man at gøre op med den barriere, så biblioteket bliver et sted for alle.
 

Flere lånere og øget udlån

Foruden mindre administrativt arbejde og fjernelsen af en barriere for visse brugere har forsøget også medført en stigning i antal udlån og brugere af biblioteket, og helt generelt givet en større brugertilfredshed, samtidig med at materialerne stadig afleveres i samme omfang som tidligere. Der er kommet flere lånere til (+10%), udlånstallet er steget (+8%) og der har desuden været adskillige tilkendegivelser fra brugere, der nu vil låne på biblioteket igen, da der ikke er risiko for at skulle betale gebyr ved for sen aflevering. Især børnefamilier har markeret sig her.

At et gebyrfrit bibliotek kan medvirke til at styrke børns læsning er gode nyheder, da undersøgelser viser, at børn og unge i Danmark er blevet dårligere læsere. Faktisk rigtig dårlige læsere. Brugen af sociale medier og spil stjæler deres tid og evne til fordybelse og indlæring. Corona-situationen har gjort det endnu værre, da de lange hjemsendelser medførte et yderligere læringstab.

Formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Glostrup Kommune, Dan Kornbek Christiansen udtaler: ”Jeg er glad for, at Glostrup Kommune bliver den første kommune i landet, der fjerner alle økonomiske forhindringer for, at børn kan blive dygtige læsere, og hvor forældrene går foran med det gode eksempel.”

Forsøget med gebyrfrit bibliotek har skabt stor opmærksomhed på landsplan, og Københavns Kommunes Biblioteker har inviteret Glostrup, Aarhus og Gentofte biblioteker med i et større analysearbejde vedr. gebyropkrævning. Et projekt, der skal afdække, hvorvidt og i hvilket omfang gebyrer er en barriere for at låne materialer fra folkebiblioteket for særlige målgrupper, og på hvilken måde det bedst imødegås. Da Glostrup Bibliotek er det eneste bibliotek i landet, der har gennemført forsøg med gebyrfrit bibliotek for alle brugere, kan biblioteket her bidrage med vigtig viden.