For unge og voksne

80-året for Danmarks befrielse

Danmarks befrielse den 4. maj 1945 er et vendepunkt i historien og slutningen på et af de mørkeste kapitler i landets historie.

Af Barbara Rugholm (Delingstjenesten) & Mette Riis (Glostrup Bibliotek)

Når vi markerer 4. maj i 2025, er det 80-året for befrielsen. Besættelsen, modstandskampen og befrielsen er hyppige temaer i den danske litteratur fra 1945 til i dag.

Litteraturen kaster lys over de mørke år

Allerede i 1943 havde litteraturen med Morten Nielsens Krigere uden Vaaben besættelsen og modstandskampen under behandling. En god snes år efter debuterede Tage Skou-Hansen med romanen De nøgne træer om en århusiansk modstandsgruppe, og fem år senere kom Hans Scherfigs Frydenholm om kommunisternes rolle i modstandskampen. 

I nyere tid har besættelsestiden fået en renæssance i litteraturen med en lang række romaner og fagbøger. Find bøgerne på biblioteket, og læs i skæret fra stearinlysene om de valg, håb og ofre, som formede Danmark.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kom til udstillingsåbning i Byhistorisk hus

Byhistorisk hus i Glostrup markerer 80-året med et arrangement, hvor de åbner særudstillingen Lyset brød frem med lokale historier fra både Besættelsen og Befrielsen.

Mød nogle af de lokale modstandsfolk, opdag lokale begivenheder fra krigen og få historierne, som måske ikke tålte dagens lys i tiden.

Til udstillingsåbningen vil der desuden være fællessang, hvor Glostrup mandskor synger for.

 

Tid: Søndag d. 4. maj kl. 14.00

Sted: Byhistorisk hus, Hovedvejen 134, 2600 Glostrup

Pris: Gratis