Litteratur om Hviderusland

19.08.20
Rystelser går igennem Hviderusland i disse dage. Genvalget af præsident Alexander Lukasjenko har åbnet for en række protester. Var der tale om valgfusk?

I sidste uge blev præsident Alexander Lukasjenko, også kaldet "Europas sidste diktator", erklæret vinder af det hviderussiske valg og går nu ind i sin 6. valgperiode. 
Der kom lykønskninger fra Ruslands præsident Putin, mens det har skabt forargelse og optøjer blandt befolkningen. Og i går trak den første hviderussiske topdiplomat sig. Det var ambassadøren i Slovakiet, Igor Lesjtjenja, der i søndags fortalte om sin sympati for demonstranterne og sin beslutning om at trække sig. Nu frygter Lesjtjenja for sit eget liv. Ifølge ham er den eneste mulige løsning et nyvalg, men dette er Lukasjenko langt fra indstillet på. 

Hviderusland i litteraturen 
Hviderusland har en voldsom historie i bagagen. Landet har både oplevet Første Verdenskrig,  Oktoberrevolution, borgerkrig, Anden Verdenskrig samt Tjernobyl-ulykken, som gik værst ud over hviderusserne.  
Landet var en del af "Den Store Udrensning" og hungersnøden under Stalin. Katatroferne er med andre ord regnet ned over Hviderusland. Og nu står de på en brudflade. Om Rusland griber ind er stadig uvist. Og de konsekvenser det vil have frygter mange.
Men måske vi kan finde svar i litteraturen. Herunder følger en række bøger, som omhandler et land, der har set mere død og ødelæggelse end de fleste.  

Materialer