Erlend Loe og Svend Brinkmann

Svend Brinkmann & Erlend Loe: Livskriser

18.02.21
Live-streaming 24/2: Oplev Brinkmann og Loe i samtale om livskriser

De færreste mennesker går gennem livet uden at støde ind i en større eller mindre krise. Om end den er livsomvæltende eller kun forårsager nogle ridser i lakken, er den en del af det at være til. Men hvordan betragter vi livskriser i vores kultur i dag? Hvordan forvalter vi de store og små kriser, der rammer os i en tid, hvor det er populært at kalde et problem for en udfordring, og hvor jagten på personlig udvikling tager patent på mange ting.

I sådan en kultur har livskrisen svært ved at passe ind, mener Svend Brinkmann, der er professor i psykologi. Onsdag d. 24. februar kl. 20 kan du møde ham i samtale med den norske succesforfatter Erlend Loe, hvis forfatterskab i høj grad beskæftiger sig med mennesker, der befinder sig i forskellige former for kriser.

Svend Brinkmann og Erlend Loe har på hver deres måde reflekteret over kriser i livet. Brinkmann har gennem sit virke som professor i psykologi hos Aarhus Universitet, skrevet flere bøger om hvordan livet kan håndteres. Først med Stå Fast i 2014 og senest med Hvad er et menneske? fra 2019. Dog med en metakritik af de typiske selvhjælpsbøger som findes i samme genre. På trods af sit akademiske ståsted, har alle bøgerne haft bred appel i den danske befolkning og har solgt og er læst i stort antal. Hvor de første bøger tager udgangspunkt i faglitteraturen, har Brinkmann søgt metodeinspiration hos Sartre og Camus. I Hvad er et menneske? præsenteres og reflekteres disse spørgsmål i skønlitterær form. At gøre livets store spørgsmål, som ofte bliver akademiseret, lettere tilgængelige i fiktionsprosa.

Erlend Loe har siden sin debut i 1993 været en flittig forfatter med 19 udgivelser på norsk og mange er oversat til dansk. Hvor Brinkmann oftest har forholdt sig til kriser igennem sin faglighed, har Loe primært brugt skønlitteratur som sin udtryksform, på trods af at Loe også er akademisk uddannet. Bevidst valg eller kald? Loes forfatterskab omkredser ofte særegne skæbner, hvor kriser og potentiel undergang bliver beskrevet med ironi, humor, kærlighed og nærhed til bøgernes karakterer.

Hvordan disse to herrer ser på livskriser, vil forsøgt at blive belyst i en live-streamet samtale. Den vil blive modereret af kulturmedarbejder Kamilla-Ane Petersen.


Du kan opleve Brinkmann og Loe i samtale og livskriser på bibliotekets Facebook-side, onsdag d. 24. februar kl. 20 (bemærk, du behøver ikke at have en Facebook-profil for at se med på Facebook).

Se med på Facebook

Eller du kan se med her på hjemmesiden, hvor vi også viser samtalen (live-video lægges på herunder, onsdag d. 24. februar kl. 20)
I forbindelse med Covid-19 nedlukningen af landets biblioteker, har et yderligere behov for digital formidling meldt sig. Arrangementer med online interviews eller samtaler med nutidige forfattere og kulturpersonligheder er mere aktuelt end nogensinde før. Derfor har Slots- og Kulturstyrelsen støttet Ballerup Bibliotekerne, Fredensborg Bibliotekerne, Gentofte Bibliotekerne, Glostrup Bibliotek, LollandBibliotekerne og Slagelse Bibliotekerne i at lave arrangementer, som når ud til alle deres borgere via digitale platforme.

I en nedlukning bliver bøger læst, fjernsyn set, ture gået, mad lavet og nærhed med afstand overholdt. Nye input via to kloge hoveder som snakker om vedkommende emner, kan være kærkommen i denne tid. Nu i digital form fra det lokale bibliotek. Den store tørst efter en kulturel ørkenvandring, kan stilles ved denne digitale oase. I første omgang med Svend Brinkmann og Erlend Loe i samtale i livskriser d. 24. februar dernæst Rane Willerslev og Leonora Christina Skov d. 29. marts.

Materialer