Og årets Booker-pris går til...

24.05.23
Bulgarske Georgi Gospodinov vinder den anerkendte Booker-pris for værket Tidsskjul

I går blev det annonceret, at Georgi Gospodinov, som den første ungarer, vinder Booker-prisen.

Prisen vinder han for sit værk Tidsskjul, der kom på dansk i 2021 - yderst veloversat af Helle Dalgaard. 

Tidsskjul er både en undersøgelse af tid og samtidig i sig selv et tidsligt eksperiment. Fortællingen følger en unavngiven jegfortæller og psykoterapeuten Gaustin, som i fællesskab opretter fortidssklinikker, hvor folk med demens og Alzheimers bliver behandlet for deres tabte hukommelse. Gennem rekonstruktioner af fortiden og fortællinger finder de hukommelsessvigtede fortidens minder frem. Gaustins teori er, at når man mindes noget lykkeligt føler man lykke. Ifølge ham har en verden, hvor flere og flere mister hukommelsen brug for ”beskyttelsesrum fra fortiden. Kald dem ”tidsskjul”, hvis du synes”. Men projektet griber om sig, idet Gaustin ikke stopper ved behandlingen af enkeltpersoner.

Projektet spreder sig til hele Europa, hvor hvert enkelt land via en folkeafstemning skal beslutte hvilket årti, der var landets bedste. Herefter følger landenes forsøg på at rekonstruere deres vigtigste historiske begivenheder i det givne årti. På den måde bliver Tidsskjul en tidsrejse gennem vigtige historiske begivenheder i europæisk historie, der har formet vores samfund. Sideløbende med dette refereres der til store forfattere, som gennem tiden har beskæftiget sig med tidsbegrebet. Gospodinov lægger tilmed sin egen forfatterollen over på fortællingens jegfortæller, der derved bliver skaber af samme værk, som han befinder sig i.

Gospodinov er kendt for sine eksperiemternede romanform, hvor skitser pryder bogens sider og spring i tid bliver selv værket rygrad. 
Han er utrolig særegen og er på alle måder en læsning værd. 

Tre af hans andre romaner kan ligeledes læses i en dansk oversættelse. Det drejer sig om Blinde Vajsja, en naturlig roman og Melankoliens fysik

Gør dig selv en tjeneste og læs dig ind i Gospidonovs vilde univers.