Når musik og lyrik forenes

19.10.21
Hvad sker der når digte smelter sammen med musik? Kan musik præge skriften i nye retninger? Og findes der en særlig kraft i at samarbejde på tværs af genre? Den 27. oktober har vi sat forfatter Lone Hørslev og musiker Nikolaj Nørlund stævne til en samtale om digte, sangtekster og samarbejdets kraft.

Musik bliver ofte beskrevet med ord som ”poetisk” og ”lyrisk”. Sangtekster hedder som bekendt ”lyrics” på engelsk, hvilket må skyldes at sangtekster og lyrik ikke er så langt fra hinanden som grundgenre. Derudover ser man også at digte og andre litterære former bliver beskrevet som ”syngende, musikalsk eller malerisk”. Man taler sågar nogle gange om musik som ”lydmosaikker” eller litteratur som ”melodisk” eller at ordene ”klinger” af en bestemt betydning. 

Dette overlap mellem musik og litteratur har i årevis givet anledning til samarbejder på kryds og tværs mellem musikere og forfattere. Der er nemlig et stort potentiale i både den kreative proces og de værker som bliver produceret når to kunstnere fra hver sin kunstform går sammen om et fælles værk. I Danmark er det nærmest blevet en stolt tradition at kunstnere på tværs af kunstformer arbejder sammen og får tingene til at gå op i en højere enhed. 

Både Lone Hørslev og Nikolaj Nørlund er kendte for at indgå disse samarbejder med andre kunstnere. Lone Hørslev debuterede i 2001 med digtsamlingen Tak og har sidenhen udgivet både digte, noveller og romaner.  Hørslev er også sanger og sangskriver, og har arbejdet i projekterne Er De Sjældne med Solvej Sandnes, Uhørt med Jesper Mechlenburg og med Mads Mouritz i gruppen Mouritz/Hørslev Projektet. Lone Hørslev er netop aktuel med romanen Halvt i himlen og med musikalbummet Lykkelige mennesker sammen med Mads Mouritz. 

Nørlund har af flere omgange, i sin lange musikkarriere, arbejdet med forfattere og digtere (Peter Laugesen og Naja Marie Aidt m.fl.), og debuterede på dansk i 1996 med albummet Navnløs, hvor han fortolkede Michael Strunges digte. Nørlund er nu aktuel med albummet Hverdag i Paradis. Hørslev og Nørlund har selv arbejdet sammen, bl.a. på nummeret ”iltmasken” fra Nikolaj Nørlunds album Alt sammen, lige nu fra 2012.

Beatpoeter, popballader og klimakunst

Ud over Lone Hørslev og Nikolaj Nørlund, som vi skal opleve i samtale med hinanden den 27. oktober, byder den danske kulturscene og -arv også på andre spændende konstellationer og samarbejder. Mange vil kende Povl Dissings udgave af Benny Andersens digte og måske også det legendariske samarbejde mellem Dan Turéll og Halfdan E. Men vidste du at teatergruppen Sort Samvittighed med musiker Jeanett Albeck har sat musik til Tove Ditlevsens digte, og at disse findes på Spotify? Forestillingen og albummet hedder Tove!Tove!Tove! og er både groovy, underholdende og rørende. Dette er måske ikke så meget et samarbejde mellem digteren og musikeren, men det er i hvert fald en værdi fortolkning af en af Danmarks største digtere. 

Sidste år udgav Jeanett Albeck og Suzanne Brøgger nummeret "Mens verden går under" som på samme tid hylder verden og gør satire over klimakrisen. 

Vi har samlet alle de bedste poetiske samarbejder i én spotify-playliste, som i kan lytte til herunder.

Se med den 27. oktober kl. 19 på bibliotekets Facebook-side

Kom med til en spændende samtale med musikeren og sangskriveren Nikolaj Nørlund (f.1965) og digter og forfatter Lone Hørslev (f.1974), som begge bevæger sig i krydsfeltet mellem musik og litteratur. Samtalen bliver live-streamet onsdag den 27. oktober kl. 19 via bibliotekets Facebook-side, så du kan se med hjemmefra.

Arrangementet er blevet til gennem et samarbejde mellem seks biblioteker og er en del af projektet Viden og oplevelser live med bibliotekerne, som er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.