Ugens anbefalinger til hængekøjen: Gode krimier

08.07.20
Sommerferie og gode bøger går hånd i hånd. Derfor kommer Glostrup Bibliotek hver uge i juli med deres bedste anbefalinger til sommerlæsning for både børn og voksne.

I denne uge: Underligt nok kan det være virkelig afslappende at slænge sig i hængekøjen med en bog fuld af mord og uopklarede mysterier. Derfor kommer vi i denne uge med nogle bud på nogle af de bedste krimier for både børn og voksne. Vi starter med børnene.

Gode krimier for børn

”Hitman” af Peter Krogholm. Alinea
Andreas får til sin store overraskelse en snigskytteriffel i konfirmationsgave. Det viser sig ikke at være den eneste overraskelse, for i samme omgang finder han ud af, at hans egen far er lejemorder - og nu skal Andreas også være det. Velkommen i de voksnes rækker! Andreas' liv er forandret for altid. Fra ca. 12 år.

”Det (d)øde hus på Egevej” af Mette Finderup. Forlaget Bolden
Her er der både krimi og gys at komme efter! Søstrene Sofie og Kira er på vej hjem fra skole i den kedelige lille by, Glarup, da de opdager et forladt hus på Egevej. Da de beslutter sig for at gå ind, er der ingen vej tilbage: Fra den dag er Sofie og Kira rodet ind i et voldsomt mysterium om fortidens hemmeligheder og døde børn. Fra ca. 10 år.

”Mumiemysteriet” af Martin Widmark. Turbine
Oversat fra svensk af Lisette Agerbo Holm. Illustreret af Helena Willis
Lasse og Maja har en hel sommer med is og solbadning foran sig. Tror de! For da et maleri forsvinder fra byens museum, og en mumie tilsyneladende er begyndt at vågne, er der ikke andet for end at undersøge sagen. Fra ca. 9 år

”De 5 på den mystiske hede: De 5 har det sjovt: De 5 på sporet” af Enid Blyton. Rosenkilde & Bahnhof
Oversat fra engelsk af Lisbeth Valentin Madsen
”De 5” er en vaskeægte krimiserieklassiker, og i denne nyoversættelse fra 2014 får man hele tre bøger! De 5 består af fire børn og en hun, som kommer ud for en del farlige mysterier. I disse tre bøger involverer de blandt andet nogle uvenlige mennesker kaldet ”Det Omrejsende Folk”, en superforkælet pige fra Amerika og en campingtur ved et faldefærdigt hus. Fra ca. 10 år.

"Mindcraft" af Lars Henriksen. Turbine
Skolebladet Kapow kommer på lidt af en sag, da deres lærer bliver myrdet og en ung dreng forsvinder. Sporene leder dem mod bevægelsen MindCraft, der på kynisk vis udnytter utilpassede unges søgen efter identitet. En spændende bog om hjernemanipulation, sekter, og som man heller ikke ligefrem får lyst til at gå til tandlægen af… Fra ca. 13 år.

Krimier for voksne

“Den våde fisk” af Volker Kutscher. Lindhardt og Ringhof
Oversat fra tysk af Hanne Lund
Tag med tilbage til 1920'ernes Berlin, hvor Kriminalassisten Gereon Rath bliver indviklet i en mordgåde, som kaster lys over et korrupt politi, en spirende nazibevægelse og nationalistiske ønsker om hævn. Det er en spændende historisk krimi, som både indeholder en interessant mordgåde og en saftig romance. 

"Broadchurch: Morderen iblandt os" af Erin Kelly. Rosinante
Oversat  fra engelsk af Ulla Lauridsen
I den lille by Broadchurch på Englands sydkyst sker der stort set aldrig noget. Men en dag vågner Beth Latimer op en varm sommerdag og opdager af hendes søn, Danny, allerede er taget hjemmefra. Og han vender desværre ikke tilbage. I romanen følger vi de umage politimakkerpar, Ellie Miller og Alec Hardy i deres søgen efter hvem der slog Danny ihjel. 

“Min søster er seriemorder” af Oyinkan Braithwaite. People’s Press
Oversat fra engelsk af Agnete Friis
Er du, som mange andre denne sommer, blevet optaget af amerikansk litteratur, så er her et bud på en anderledes og humoristisk domestic noir, som foregår i Lagos, Nigerias hovedstad. Historiens hovedperson, Korede, bliver ringet op af sin lillesøster, Ayoola. Hendes kæreste er død og nu skal liget skaffes af vejen. Men mændene og mordene bliver flere. Og helt galt går det, da Ayoola udser sig Koredes udkårne.   

"Mørkeland" af Niels Krause-Kjær. Lindhardt og Ringhof
Du husker måske “Kongekabale” om den unge journalist, Ulrik Torp (i filmen spillet af Anders W. Berthelsen), som kommer på sporet af løgne og magtmisbrug i den politiske top. Nu er han tilbage - denne gang som midaldrende og arbejdsløs - i en selvstændig opfølger. Ulrik Torp er netop vendt tilbage til Dagbladet i en virksomhedspraktik, og her prøver han at grave sig ned i afsløringen af mordet på en ung fuldmægtig. Det viser sig dog at være en farlig affære. 

“Flagermusmanden” af Jo Nesbø. Modtryk 
Oversat fra norsk af Allan Hilton Andersen 
Den norske kriminalbetjent Harry Hole sendes til Sydney for at medvirke i opklaringen af mordet på en norsk pige. En seriemorder er på spil i storbyen, og politimanden involveres dybt personligt i sagen, hvor han bevæger sig på det australske samfunds skyggeside. 

“Headhunterne” af Jo Nesbø. Modtryk 
Oversat fra norsk af Allan Hilton Andersen 
Roger Brown har ikke helt råd til sin overdådige livsstil. Derfor har han anskaffet sig et bijob som kunsttyv. Det plejer at være lettjente penge, men så dukker den forhenværende kommandosoldat op. En spændingsfuld krimi med masser af action!