Tema: Det skrøbelige liv

Tema: Det skrøbelige liv

Psykisk sygdom er skildret i litteraturen på mange forskellige måder, og skønlitteraturen kan ofte noget helt særligt i den forbindelse

De fleste mennesker får på et tidspunkt i deres liv berøring med psykisk sygdom. Det kan være, at man selv bliver ramt af depression, eller at ens venner eller nærmeste familie kæmper med fx angst eller skizofreni. Her oplever mange mennesker, at hverdagssproget og psykiatriens diagnoser bliver for ensidige og stigmatiserende.

I skønlitteraturens skildring af psykisk sygdom åbnes der op for en anderledes og mere kompleks forståelse af det enkelte menneske. Vi kommer som læsere helt ind i karakterernes sind og tanker og møder mennesket bag den psykiske diagnose. Skønlitteratur kan herigennem være med til at skabe større indsigt, forståelse og nedbryde tabuer om psykiske lidelser.

Mange bøger i samtidslitteraturen handler om psykisk sygdom. Bøgerne har ofte afsæt i forfatternes egne liv og oplevelser med psykisk sygdom og dertilhørende behandling og medicinering. Bøgerne og forfatterne bidrager til samtalen om det psykiatriske system i Danmark, som har været et tilbagevendende emne i debatten i de sidste mange år. En debat, der tager fat i, hvordan vi som samfund taler om og behandler psykisk sygdom samt psykiatriens til tider reducerende måde at diagnosticere individer på.

Herunder finder du en liste over værker, der på forskelligvis skildrer psykisk sygdom og psykiatrien.