Skilsmisselivet i litteraturen

24.02.23
I anledning af tema om familieliv, sætter vi fokus på skilsmisselivet i litteraturen

Skilsmisselivet kan byde på vanvittige, hårde og absurde situationer og dilemmaer

Familiens opløsning er en livsomvæltende oplevelse, der kan medføre kaos, konflikter og afsavn men også forløsning og nye muligheder.

Skilsmisseliv både fra barnets og de voksnes perspektiv

Emilie Stein Thorsen og Ditte Giese har begge skrevet interessante bøger, der omhandler skilsmisse livet. Du kan finde mange flere bøger om emnet, på vores udstilling i biblioteksrummet.

Efterskælv af Rachel Cusk

Den britiske forfatter Rachel Cusk skriver ærligt og hudløst om sin egen skilsmisse i denne roman. Det er vigtigt at pointere at det er en ROMAN fremfor biografi, og at bogen derfor er én udlægning af virkeligheden - nemlig Cusks. Når dét så er sagt, så er Efterskælv en ganske interessant og rørende bog om at blive skilt fra den man troede var ens livspartner, at dele børn og ikke mindst finde ud af livet igen på den anden side. Cusk skriver usentimentalt, nærmest køligt om de konflikter som parret i bogen står overfor, og giver således en interessant og lidt polemisk blik på moderne kønsroller og hvordan de udspiller sig i vores samfund. 

Jeg ved ikke om den slags tanker er normale af Lone Hørslev

Denne forrygende digtsamling skrev den danske digter Lone Hørslev efter sin skilsmisse. Bogen har også undertitlen "skilsmissedigte" og er en række humoristiske tekster om de mange modstridende følelser man kan stå med, når man går igennem et brud. Overordnet handler bogen om de mange "forbudte tanker" som vi mennesker kan få - specielt i situationer, hvor vi føler os sårede, forladte, forrådt eller bare trådt over tæerne. Læs denne bog, hvis du trænger til et godt grin! Biblioteket har desværre ikke længere et eksemplar af bogen, men den kan bestilles hjem via bibliotek.dk på dette link

Se teatergruppen Sort Samvittighed fremføre en af Lone Hørslevs skilsmisse-tekster i videoen herunder:

 

Gift af Tove Ditlevsen

I dette ikoniske værk fra 1971 beretter Tove Ditlevsen om sine 4 ægteskaber - og skilsmisser. Det er en rørende og stærk bog om at elske og ville elskes og ikke altid have sig selv med i det. Det er en bog man kan læse mange gange i løbet af sit liv, hver gang er en fornøjelse. Ditlevsen udtalte engang i et digt "Jeg vill være enke og jeg ville være digter" - hvilket vidner om hendes evige stræben efter frigørelse i kærlighed og skrift, hvilket Gift også vidner om. 

Historie om et ægteskab af Geir Gulliksen

Dette er en rørende og oprørende roman om et ægteskab, der går i stykker. Gulliksen har ligesom Rachel Cusk baseret sin roman på sin egen skilsmisse, og romanen vakte en del opsigt, da den udkom i Norge. Jon og Timmy har været gift i 20 år, da Timmy pludselig en dag får en ny kollega, der får hende til at trække sig væk fra deres intime, familiere relation. Bogen er et fint indblik i hvordan den skandinaviske kernefamilie er udfordret af manglen på inspiration og gejst, grundet måden vi indretter os på i individuelle, indelukkede enheder. 

Rud af Kamilla Hega-Holst

Dette er en stemningsmættet og spændingsfuld roman om Kaisa, der har mistet retten til sine børn i sin skilsmisse. Da eksmanden og hans nye kone skal ud og rejse uden børn, får Kaisa en unik mulighed for at tage sine to børn med i sommerhus. Sommerhusturen bliver dog ikke som Kaisa forventer, da hendes søn, Malte pludselig forsvinder og hele familien pludselig synes at gå i stykker for øjnene af hende. 

Tags