Månedens bog i oktober: Tabita

01.10.20
Hver måned i 2020 har vi udvalgt en roman som trænger til at få lidt ekstra opmærksomhed.

Tabita er en stærk roman om den grønlandske pige Tabita der adopteres mod sin mors vilje til det danske par Eva og Berthel. Eva og Berthel tager Tabita og hendes lillebror Vitus med til Danmark for at give dem ”en bedre tilværelse” end den de havde på Grønland. Adoptionen viser sig dog ikke at være helt så lykkelig og ukompliceret som Eva godt kunne tænke sig.
Romanen er fortalt igennem tre forskellige perspektiver, den biologiske mor, Abelones, adoptivmoren Evas og til slut Tabitas perspektiv. Det er en yderst rørende fortælling som sætter tanker i gang om barnløshed, adoption, kolonialisme og familieforhold.
Romanen foregår i 1960’erne og  vi får et tankevækkende indblik i den kolonialistiske adfærd, som danskere i generationer har haft over for den grønlandske befolkning. I centrum af romanen står det omsorgssvigtede barn Tabita, som bliver slynget rundt mellem to verdener og ikke mindst to verdenssyn. 

Iben Mondrup er selv opvokset i Grønland og har skrevet flere romaner om den store hvide ø, eksempelvis Godhavn fra 2014 som vandt DR Romanprisen.
På Litteratursiden.dk kan du læse et interview med Iben Mondrup hvor hun fortæller hvordan hun med Tabita ønsker at give stemme til de grønlandske børn. Læs interviewet her

Er du nysgerrig på andre romaner som berører Grønland og Danmarks forhold dertil, kan du give dig i kast med en af disse fremragende bøger:

  • Niviaq Korneliussen: Blomsterdalen
  • Kim Leine: Profeterne i Evighedsfjorden
  • Linda Lassen: Håbets år
  • Kim Leine: Kalak
Materialer