Månedens bog i marts: Frank vender hjem

01.03.20
Hver måned i 2020 har vi udvalgt en roman som trænger til at få lidt ekstra opmærksomhed.

Frank vender hjem er en moderne mønsterbryderfortælling om et menneske, som forsøger at skabe en tilværelse i et andet socialt lag end det han er vokset op i. Drengen Frank, som er vokset op i Hvidovre, kommer som den første i sin familie på universitetet. Her møder han overklassepigen Thea og de to forelsker sig. Theas penge ser ud til at kunne skabe en lys fremtid for dem begge, dog viser det sig ikke at være helt ukompliceret at være to mennesker fra forskellige socialklasser under samme tag.

Kristian Bang Foss skriver med en tør, distanceret humor, som får hårene til at rejse sig når Frank spørger sin fine overklassesvigermor hvor ”rævesovsen” er, da de får serveret røget laks i familiens sommerhus i Skagen (læs: man spiser naturligvis kun rævesovs til gravad laks!). Romanens ægte drama vil vi ikke afsløre, dog kan vi sige at det kommer til at involvere én mand, én havkajak og én kæmpelaks.
Romanen er nomineret til DR Romanprisen 2020 – og med god grund. Det er en skarp samtidsroman om dilemmaerne der følger med social mobilitet og den klasseblindhed som findes i dagens Danmark.

Kristian Bang Foss har skrevet andre fremragende romaner, så hvis man ikke har læst dem kan man jo passende begynde med Døden kører Audi eller Stormen i ’99 mens man venter i reservationskøen til Frank vender hjem.

Herunder kan du se en video med forfatteren som fortæller om sit forhold til social klasser:
Er du blevet nysgerrig på mønsterbryderlitteraturen, er her et par andre bud på nogle romaner som behandler emner som klassesamfund, familieloyalitet og –splittelse og mønsterbrud:

Thomas Korsgaard: Hvis der skulle komme et menneske forbi

Henrik Pontoppidan: Lykke-Per

Morten Pape: Planen

Édouard Louis: Færdig med Eddy Bellegueule

Materialer