Månedens bog i maj: De døde fylder dagene med en smag af mønter

05.05.20
Hver måned i 2020 har vi udvalgt en roman som trænger til at få lidt ekstra opmærksomhed.

De døde fylder dagene med en smag af mønter er en finurlig og kraftfuld lille roman, som handler om et menneske som har oplevet Tjernobyl-ulykken på nært hold.

Selvom romanen kun bevæger sig over 173 sider – og at der på de sider faktisk ikke står ret mange ord – er der meget kraft og fylde i romanen. Det er et rørende portræt af et menneske i forfald, som en enkelt nat betaler en prostitueret til at sidde med ham på en bar og høre ham fortælle sin historie. Monologen udvikler sig til en dialog, og i løbet af natten bliver vi indviet i en spirende relation mellem to mennesker som ikke har meget andet end hinanden i det moment.
Sideløbende med denne historie, får vi også nogle fantastiske beskrivelser af et forladt hus som formodes at være inden for ”zonen” – dvs. i området som blev påvirket hårdt af Tjernobyl-ulykken. Zonen står tom og vildtforvokset i dag, og som romanens hovedperson studser over, kommer folk sågar derind for at få taget bryllupsfotos.
Disse maleriske beskrivelser af et forladt hus og en natur som er spiret frem på trods af atom-forurening, giver læseren en fornemmelse af håb – ligesom romanen også minder os om det undertrykkende sovjetiske rige og et regime som ville holde en katastrofe uden for offentlighedens kendskab.

Romanen er udvalgt til DR Romanprisen 2020 – og med god grund. Det er en af de mest rørende romaner som jeg har læst længe, fordi den med et ydmygt og præcist sprog indkapsler både menneskelig smerte og kærlighed. Samtidig er det også en art samfundskritik som fik mig til at stoppe op et øjeblik og tænke over mit eget forhold til naturen og den verden vi lever i.

 

I april kørte debatten om romanen online på Litteratursiden.dk. Forfatteren deltog selv i debatten og kommer med nogle yderst interessante svar. Læse om det her.

Desuden har DR produceret en podcast om alle 6 romaner til DR Romanprisen 2020, som kan høres her.

Bogen kan læses på eReolen.dk eller bestilles to-go i en læsepose.
God læselyst!

Er du blevet nysgerrig på anden litteratur om Tjernobyl-ulykken fra 1986, kan du kigge efter disse bøger:

Den usynlige Isaenko af Scott Stanbach

Bøn for Tjernobyl af  Svetlana Aleksijevitj

Efter mørkets frembrud af Antoine Choplin 

Baba Dunja og kærligheden af Alina Bronsky

Materialer