Månedens bog i august: De nærmeste

01.08.20
Hver måned i 2020 har vi udvalgt en roman som trænger til at få lidt ekstra opmærksomhed.

De nærmeste er en familieroman, der handler om tre søskende som på papiret er hinandens nærmeste efter forældrenes død. Dog er det ikke altid således at ens nærmeste er ens nærmeste i en følelsesmæssig forstand – og det handler denne tankevækkende og rammende roman om.

Vi møder de tre søskende, Anna, Eva og Christian umiddelbart efter at begge forældre er gået bort samme nat, dog under to ret forskellige omstændigheder. De tre søskende står over for planlægningen af begravelsen samt oprydningen af forældrenes hjem, og med det følger der naturligvis en sorg som viser sig ret forskelligt i de tre søskende.

Denne lille skarpe familieroman indkapsler på fineste vis hvordan man i en familie kan have vidt forskellige erindringer og individuelle psykologi som altså spiller en stor rolle når familien skal stå sammen omkring dødsfald og den efterfølgende sorg. At være hinandens nærmeste kræver ærlighed og velvillighed til at tage hinandens erindringer alvorligt. Og netop på grund af det budskab, er De nærmeste en ganske vigtig roman.

Er du blevet nysgerrig på andre bøger hvor sorg indgår som et centralt tema, kan du kigge på disse titler:

Tom Malmquist: I hvert øjeblik er vi stadig i live

Puk Qvortrup: Ind i en stjerne

Caroline Albertine Minor: Velsignelser

Naja Marie Aidt: Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage

Materialer