Gode bøger til sommerferien

28.06.22
Vores tre voksenformidlere kommer med deres bud på sommerlæsning lige her

Sommerferien er lige rundt om hjørnet – hvilket betyder: ekstra tid til læsning! Herunder kan du læse vores bud på sommerlæsning i flere forskellige former: Hvilke bøger har overrasket os i året ind til nu. Hvilke bøger tror vi vil blive nye klassikere. Hvilke digte, noveller og essays bør du kende og hvilke pageturners greb os med storm. Vi løfter desuden sløret for hvilke bøger der skal med i rejserygsækken, når vi tre litteraturformidlere drager afsted på sommerfere om lidt.

Forårets overraskelser

Khaled Hosseini: En bøn til havet 
En rørende og trist billedbog for voksne, som omhandler den 3-årige syriske dreng Alan Kurdi, der druknede i Middelhavet under sin flugt på vej til Europa. Bog er illustreret af den engelske kunstner, Dan Williams, som på smukkeste vis får rammet de sparsomme og poetiske ord ind i en slags hyldest alle de børn hvis liv er gået tabt på vejen til Europa. Bogen er ikke et politisk kampskrift, men man kan ikke lade være med at knibe en tåre og føle vrede over samfundets håndtering af flygtninge, når man læser ordene: “Alle søger vi efter et hjem/Jeg har hørt, at vi er uønskede./Vi er uvelkomne./Vi burde tage et andet sted hen med vores ulykke./Alt jeg kan gøre, er at bede.”

Vilma Sandnes Johansson: Tænk ikke på mig 
Stærk debutroman er en bevægende fortælling om pigen Vilma på 13 år, der bliver til kvinde, mens hendes mor er uhelbredeligt syg af kræft igennem Vilmas teeanageår. Man siger, at tiden fra man er 13 til 18 år er enormt vigtige for et menneskes udvikling, og i dette tilfælde blev det samtidig Vilmas sidste tid med moren. At få en sådan fortælling serveret i romanform er enormt stærkt, rørende og ikke mindst tankevækkende, fordi det selvfølgelig minder os om livets forgængelighed.

Claire Keegan: Omsorg
Rørende fortælling om fattigdom og medmenneskelighed i 1980’ernes Irland. På trods af sit beskedne omfang på 90 sider, sætter denne historie sig solidt fast i sin læser med fortællingen om en ung, unavngiven pige, der bliver sendt i pleje på ubestemt tid hos et ægtepar uden børn, da hendes egen familie både flyder over med børn og mangler penge til at brødføde dem.‘Omsorg’ er en smuk og poetisk fortælling, skrevet i et florlet sprog, hvor meget af teksten er dialog mellem pigen og de voksne, eller hvad pigen overhører, når de voksne snakker.

Louisa May Alcott: Bag en maske eller En kvindes magt
Romanen handler om guvernanten Jean Muir, der bliver ansat af den velhavende familien Coventry. Ikke lang tid efter, at Muir er blevet ansat, opstår der intriger mellem alle familiemedlemmerne. Som læser undrer man sig over, hvem denne Muir egentlig er, og fascineres af hvordan hun snor alle om sin lillefinger. Dette har absolut været forårets læseoverraskelse for mig! At det er en ægte gotisk roman fra 1866 fyldt med falske breve og smuglytning bag en busk, var kun med til at gøre oplevelsen endnu mere underholdende. Læs den hvis du har brug for et anderledes genreinput og har lyst til at more dig. 

Anja Nielsen: Som Hilde danser
En lille perle af en romandebut fra Anja Nielsen. I romanen følger vi Hilde, der er en lidt anderledes, skæv og en smule fortabt karakter. Hun har store problemer med at se virkeligheden i øjnene, og i stedet for lyver hun sig igennem situationer og relationer, så det passer til det hun drømmer om. Jeg kan virkelig godt lide romanens tragikomiske stil. Der er noget humoristisk ved Hildes virkelighedsflugt, som samtidig rummer en dyb alvor med temaer som omsorgssvigt og kærestesorger. Den er skrevet i et tindrende skarpt sprog med flere sætninger og situationer, som rammer mig lige i maven. Læs den, hvis du er til præcise og rammende sætninger og skæve karakterer, der forsøger at finde sin vej i verden.

Mikkel Leth Jespersen: Dronningen griber magten
Lærerig bog om danske dronninger, og om hvordan de magtfulde kvinder har været med til at forme Danmark gennem tiden. For historieinteresserede læsere.

Bøger som måske bliver klassikere

Torrey Peters: Detransition, baby
Bogen handler om queer- og transmiljøer og beskriver miljøerne på en måde, som gav mig en ny og nuanceret indsigt. Det er særligt romanens fremragende karakterer, der er komplekse, indviklede, sjove, seje, irriterende og i konstant konflikt med sig selv. I romanen følger vi transkvinderne Reese og Amy. Amy har taget afsked med livet som transkvinde, og hedder nu Ames. Han har detransitoneret. Romanens omdrejningspunkt er, at Ames nye kæreste Katrina er blevet uplanlagt gravid, hvilket starter en lavine af kaotiske følelser for Ames. I sit forsøg på at skabe en anderledes familie, trækker Reese tilbage i sit liv, som han har været i et langt parforhold med, da han var kvinde, da han ved, at det er Reeses store drøm at blive mor. Bogen gør os alle sammen klogere på køn, moderskab, kærlighed og transmiljø. Det er en bog om transkvinder, detransitionering og queer familiedrømme. Men det er først og fremmest en bog for alle mennesker, der har et køn og derfor os alle.

Bryan Washington: Memorial
Fantastisk god bog, der på fin og ærlig facon viser, hvilke fordomme man møder som homoseksuel og minoriseret, men samtidig også viser, at vi alle er mennesker, med mange af de samme problemer og at vi derfor ikke bør fremhæve forskelle, men ligheder i stedet for. Bør læses af alle, der holder af meningsfuld og rørende litteratur.

Pia Tafdrup: De fem sanser
Fem fantastiske digtsamlinger som formidler menneskets sansninger af verden. Et stort værk som understreger Tafdrup som en af vor tids største digtere. Hver digtsamling fokuserer på én sans, og det sidste værk i rækken “Berøringen af hud” fra 2022 konkluderer værket og er samtidig noget af det smukkeste poesi jeg har læst. 

Chimamanda Ngozi Adichie: Vi burde alle være feminister
Den nigerianske stjerneforfatter Chimamanda Ngozi Adichie har for nyligt gæstet Danmark for at tale om sit forfatterskab. I den forbindelse fik jeg anledning til at genlæse “Vi burde alle være feminister” som er en lille kort tekst med stor politisk slagkraft. Adichie lægger ikke fingrene imellem når hun beskriver kvinders forhold i Afrika, og så taler hun direkte til alle mennesker med sin opfordring om at alle burde være feminister, fordi det ikke kun gavner kvinderne i samfundet hvis kønnene bliver ligestillet, det vil gavne ALLE i et samfund socioøkonomisk, mentalt og i fremtidsperspektiv. Bør læses af alle, der tror på en lys fremtid for de kommende generationer. 

Digte, noveller og essays

Emilie Pine: Noter til mig selv
Skarpe og rørende essays om det moderne kvindeliv. Emilie Pine skriver om sine egne oplevelser som datter af en alkoholiker, som skilsmissebarn, som barnløs, som kvinde på et mandsdomineret arbejdsmarked: som kvinde med alt hvad det indebærer af sorger og glæder. Bogen er stærk læsning og den er heldigvis skrevet i et let og fængende sprog

Rasmus Nikolajsen: Måske sjælen - familieversfortælling
En lille fin bog med meget på hjerte. Under 2. verdenskrig måtte jeg i denne fortælling’s farmoren flygte fra Gestapo, og under selve flugten efterlod hun sin søn - jegets far. Farmoren vendte tilbage til sin søn, men både flugt, forladthed og forkerthed synes at præge parterne i eftertiden. Samtidig flettes denne historie sammen med det nulevende jeg som reflekterer over sin egen rolle som far i relation til den far, han selv har haft.

Aaiún Nin: På min huds sorthed
En af grundene til, at jeg godt kan lide at læse digte er, at jeg får et indblik i liv og erfaringer gennem stemninger og atmosfære i stedet for romanens og novellernes handlinger og plot. Digtene i ’På min huds sorthed’ kredser om erfaringer som er langt væk fra mine egne, som f.eks. at være krigsflygtning fra Angola og at være vokset op som homoseksuel i et land, hvor det er strafbart. Der en vrede i digtene, som giver dem en særlig kraft og den peger fingre af europæisk middelklassekultur på måde, hvor jeg ser mig selv udefra, som jeg godt kan lide. Læs den hvis du har brug for at blive rusket lidt med samtidspoesi og godt kan lide vrede stemmer og ungdomsdrømme.

Inger Christensen: Essays. Del af Labyrinten og Hemmelighedstilstanden 
Inger Christensen er evigt aktuel, så hvert år bør hun atter fremhæves. Hendes essays indeholder en enorm mængde visdom, som man kan kun lade sig forføre af hendes velformulerede og gennemtænkte skrift.

Pageturners

Mikkel Frey Damgaard: Fiskejournal
En gribende fortælling om lystfiskeri, naturens kræfter og sindets mørkeste afkroge. En rørende bog om lystfiskeri som en opslugende hobby og den helende effekt det havde på forfatteren at komme i tættere kontakt med naturen. Et absolut must-read for alle natur-elskere. Hold øje med Glostrup Biblioteks efterårsprogram: Vi har nemlig fisk og denne bogs forfatter på plakaten!

Stine Askov: Nøjsomheden 
Romanen handler om unge Mona, der vokset op i Nøjsomheden, et socialt boligbyggeri, der træder ind og ud af ghettolisten. Hun arbejder i den lokale boghandel, et drømmejob, fordi hun elsker bøger og altid har brugt det som et sted, hvor hun kunne finde ro. I boghandlen møder hun Nikolaj, som hun bliver forelsket i. Nikolaj er fra den pæne del af byen og deres relation viser, hvor forskellige miljøer og sociale klasser de er vokset op. Bogens måde at beskrive sociale vilkår og ulighed, samt gentagende diskussioner om, at litteratur er for alle og ikke noget der forbeholdt en bestemt social gruppe er noget er romanens helt store styrke. Romanens spraglede persongalleri var også med til at gøre det til en pageturner-læseoplevelse for mig. Læs den fordi du er bogelsker og som forberedelse til at Stine Askov besøger Glostrup d. 13 september til en samtale om sit forfatterskab.

Ditlev Tamm: Skabt som mand og kvinde
Forvirrende, velskrevet, nyskabende og yderst informativt hybrid-værk om den franske præst Francois-Timoléon de Choisy, som levede i 1600-tallet og klædte sig i kvindetøj. For læsere af historiske romaner med et originalt tvist.  

Bastian Emil Goldschmidt: Fremad
Suveræn skildring af historien bag de store cykelløb og legendariske cykelryttere. Der drages paralleller til nutidens ryttere, som lige nu skriver historie på asfalten rundt om i verden. Hyper aktuel læsning denne cykel-sommer. 

Hvad skal vi selv læse denne sommer?

Nana:

  • Elif Batuman: Idioten
  • Jean-Paul Didierlaurent: Læseren i morgentoget
  • Maggie Shipstead: Himmelstormere
  • Lauren Groff: Matrix

Kirsten:

  • Tine Eiby: Vandets stille hvisken
  • Viggo Bjerring: Verdenshjertet
  • Yoko Tawada: Brudkommen var en hund + Yukiko Motoya Den ensomme bodybuilder = korridors novellaserie 

Kamilla Ane:

  • Donna J. Haraway: At blive i besværet
  • Thomas Piketty: En kort historie om lighed
  • Alenka Zupancic: Hvad er sex? 
Tags