Giv bøgerne kærlighed

14.02.23
I anledning af Valentinsdag sætter vi fokus på bøger om kærlighed

“Amor librorum nos unit” betyder "Kærligheden til bøger forener os". Det må vist siges at være et centralt motto for os bog- og biblioteksfolk. Fordi det er den store kærlighedsdag d. 14. februar, har vi udvalgt 5 romaner som alle behandler kærlighedsbegrebet på forskellig vis.

Tour de chambre af Tine Høeg

Tour de chambre er både en kærlighedshistorie og venskabsroman i én. Asta får en invitation til en mindehøjtidelighed for en gammel bekendt, og det kataputerer hende tilbage til kollegietiden hvor Asta hang ud med sin bedste veninde Maj og Majs kæreste August. Det er en skrøbelig, sørgelig og livsbekræftende fortælling om ungdom, mistesorg og skabertrang. 

Strandlæsning af Emily Henry

Strandlæsning af gået hen og blevet lidt af et fænomen på TikTok - og med god grund. Det er en fortælling om to forfattere, der på trods af deres forskelligheder, finder hinanden midt i livets kaos. Det er feel good - men på dén måde så også den litterært interesserede læser kan være med. Og så er det bare ikke noget bedre end bøger, der handler om bøger. 

1Q84 af Haruki Murakami

Den japanske forfatter Haruki Murakamis mastodontværk i 3 bind om den tænksomme og ensomme Tengo og den vilde lejemorder Aomame. Det her er japansk kærlighed når det er bedst. Det er længslen efter ét bestemt menneske, som man så på gaden/i bussen/på fjernsyn for år tilbage og som stadig spøger. Murakami har en særlig evne til at sætte ord på nogle universelle grundfølelser. Og så krydrer han det som altid med nogle magiske elementer, da virkeligheden aldrig er helt som den ser ud til. 

Hypotesen om kærlighed af Ali Hazelwood

En hurtiglæst fornøjelse til dén læser, som kan lide at få varme i kinderne og glemme hverdagen for et øjeblik. Sådan en slags bog er Hypotesen om kærlighed af amerikanske Ali Hazelwood. Forfatteren er selv professor i neurovidenskab, som er begyndt at skrive populærromantiske bøger om kvinder inden for naturvidenskabelig forskning. Det er ikke stor kunst, til gengæld er man underholdt fra side 1 af en langsomt optrappende romance. 

Call me by your name af Andre Aciman

Hvad er bedre i februar end at drømme sig til sydens sol og varme? Alt dette og meget mere kan du få, hvis du læser Andre Acimans hitroman Call me by your name om den unge Elio, der bor for sommeren med sine forældre i Italien. Ind kommer Oliver, som skal arbejde sammen med Elios far på en arkæologisk forskningsprojekt, og en spirende kærlighed opstår mellem Elio og Oliver. Det er ungdomsusikkerhed og kærlighed for alle pengene.