Fredagsanbefaling: Himmelanker

10.09.21
Forkæl dig selv og din weekend ved at tage med til et dinner-party af en læseoplevelse!

Denne bog er et sjældent og godt bud på en roman om et voksenvenskab. Nærmere bestemt venskabet mellem Lady von Lång (aka forfatterinden Line-Maria Lång i romanform) og den sagnomspundne Dietmar (aka Jan Sonnergaard. Manden med de mange kaldenavne åbenbart). Plus deres andre venner Fromme, Phlinke, Don K og mange andre...

Den unge forfatterinde møder sit forfatter-idol til en fest på Johan Borups Højskole og der udvikler sig et særligt venskab mellem de to. Et venskab som for nogle måske vil synes en anelse ugensidigt, da kommunikationen eller initiativet synes at være lidt envejs og hvor Dietmar får lov til at styre slagets gang. Men relationen vokser og de to får en forunderlig positiv indflydelse på hinanden, for måske nyder Dietmar at Lady er som alle andre, og måske nyder Lady at have en ven som kun drikker bestemte slags rødvine og har klare præferencer med hensyn til den middag hun skal planlægge og servere for ham. Det er en bog som præsenterer sin læser for en række fester og middage som jeg i hvert fald godt gad have været med til. En bog om at skrive bøger og være del af et litterært miljø og samtidig bare være et helt almindeligt menneske som trænger kærlighed, nære relationer og spænding i en ellers meget almindelig tilværelse. 

Da Sonnergaard blev fundet død i sin lejlighed i Beograd i 2016 går der en choktilstand igennem vennegruppen omkring ham. Bogen skildrer på fineste vis hvordan man kan føle sig magtesløs og forladt når en nær ven går bort, og hvordan vennegruppen ærer hans minde ved at drikke og spise som de ville have gjort hvis han stadig have været her. Et meget rørende portræt af den sorghåndtering som Lady/Line-Maria Lång rent faktisk også udfører med denne roman. 

Jeg både grinte over vennernes samtaler og mærkelige besættelser over bestemte vine eller retter med marv. Og så kneb jeg også tårer undervejs i bogen for det er i sandhed også en bog om livets skrøbelighed, og om hvordan man kommer videre når det man helst vil, er at få et skæld-ud-opkald fra sin bedste ven som ikke er her mere.  Med andre ord: En virkelig dejlig læseoplevelse om stort og småt i et venskab - og i livet. 

Rigtig god weekend - og god læselyst! 

Materialer