Fødselsdags-anbefaling: Ulysses

18.01.22
I anledning af biblioteket fylder 100 år i 2022, anbefaler vi nogle værker som enten relaterer sig til fødselsdag, biblioteket eller tiden der er gået siden 1922.

I 1922 udkom et af det 20. århundredes største litterære værker:

Ulysses af James Joyce.


I anledning af biblioteket fylder 100 år i 2022, mener vi det er værd at (gen)besøge et af litteraturhistoriens vigtigste præstationer og sætte fokus på at et af verdens mest sagnsomspundne og ulæselige værker stadigvæk er værd at læse i 2022.

Romanen er en slags parafrase over Homers Odyssé, og på 18 kapitler med hver sin litterære stil, følger læseren en enkelt dag i hovedpersonen Leopold Blooms liv i Dublin den 16. juni 1904. Lyder det ikke enkelt? Én enkelt dag beskrevet på 1052 sider (i den nyeste oversættelse ved Bent Wiberg og Jens Feilberg fra 2019) – neeeemt!

Nogle særligt dedikerede Joyce-fans er hele livet om at færdiggøre værket, mens andre (som jeg) kun har dyppet tæerne i enkelte kapitler, for det ér en stor mundfuld at læse Ulysses til ende. Heldigvis er der mange mindeværdige afsnit i bogen som man sagtens kan læse og få en rigtig stor læseoplevelse ud af. Eksempelvis romanens afsluttende kapitel, hvor det er hovedpersonens kone Molly Blooms tanker og fantasier der får frit løb i en fantastisk og ret liderlig indre monolog som afsluttes med et slags klimaks som samtidig afrunder hele bogen:

”jeg tænkte nå ja lige så godt ham som en anden og så bad jeg ham med øjnene om at spørge mig igen ja og så spurgte han mig ville jeg ja sig ja min bjergblomst og først lagde jeg armene om ham ja og trak ham ned til mig så han kunne mærke mine bryster hvor de duftede ja og hans hjerte bankede vildt og ja sagde jeg ja jeg vil Ja”.

Litteraturen var for 100 år siden både vild, bombastisk og alt for meget – præcis som den blandt andet også er i dag. Selvom der er sket meget med både biblioteket, verden og mennesket, så minder en roman som Ulysses mig om at man altid kan blive klogere på både litteraturen, fortiden og sig selv.