BOGSALON: Sommerens fagbog

22.05.24
Sommeren står for døren, solen brager ned og ferien kan ses i en kortrækkende kikkert, men hvad skal du læse på stranden og i hængekøjen? Bibliotekets faglitterære formidler Stinus Kirkeskov anbefaler Emma Holtens nye bog "Underskud. Om værdien af omsorg" og den nye tendens blandt faglitteraturen, som igen bider samfundskritisk fra sig, når det kommer til økonomi og omsorg.

Økonom og forfatter Thomas Piketty udgav i 2021 sit samfundskritiske manifest En kort historie om lighed over Vestens økonomiske modeller og i særdeleshed kapitalismens vækstrater og udbytning af mennesker fra udviklingslandene. To af hans grundpointer i bogen er, at alle jordens rigdomme i sin oprindelse er kollektive, og at landes økonomiske struktur skal tage højde for andre værdier end væksten af penge. Natur, rettigheder og diversitet er nemlig en gangbar valuta i sig selv, udtrykker han, hvis et land skal have overskud på betalingsbalancen.

Emma Holtens nye bog med den meget sigende titel Underskud. Om værdien af omsorg bygger på dette opgør mod vækstens løbebånd og kapitalismens dyrkelse af materielle goder over menneskeligt nærvær. For som hun allerede i titlen proklamerer, så er samfundet i underskud, når samfundet skal beregne sin omsorgsøkonomi, og dermed er samfundet i menneskelig ubalance, hvilket stigningen af stress i samfundet er et af mange tydelige eksempler på. I et interview på DR i Deadline kommenterer hun selv på bogens manifestiske kritik: "Økonomien har gjort, at markedsøkonomien fremstår som noget, vi kan tale videnskabeligt om. Den har fået omsorg og menneskets behov for at blive vedligeholdt til at fremstå følelsesagtigt og politisk (...) Det er lige så videnskabeligt at tale om behovet for omsorg som behovet for flere fabrikker eller iværksætteri".

Bogen er fuld af denne indignation på samfundets vegne og en passioneret samfundskritik, som får en som læser til at flyve igennem bogen. Så selvom man måske godt kunne tro, at en fagbog, der har et økonomisk sigte og som er videnskabeligt funderet kunne være tung at komme igennem i en strandstol eller på terrassen i sommerhuset, så er dette ikke tilfældet. I stedet får man med Underskud. Om værdien af omsorg en indsigt i feministisk økonomisk tænkning og et meget spændende debatemne at snakke med familien og vennerne om, som man måske er så heldig at være på solskinsferie med.