Poesiens Dag: Masser af digte for børn

21.03.20
I anledning af POESIENS DAG den 21. marts sætter vi fokus på nogle af de fantastiske digte og rim, der er skrevet for børn. Det er nemlig andet og mere end ”Dig og mig og vi to” og ”Ælle Bælle, mig fortælle”.

*Billedet er fra Marianne Iben Hansens rimede billedbog "Axel elsker biler"*

Børnelitteraturen bugner af poetiske fortællinger og sjove rim, der både udfordrer sproget og fantastien. Mange af os vil automatisk tænke på Halfdan Rasmussen, når vi hører ordet "børnerim", men der er heldigvis også andre og en masse nutidige forfattere, der har bidraget til den danske skattekiste af poesi for børn. Her får I et udpluk - fra fantasi og vrøvleord til alfabetet og digte om sorg. 

Fantasi og vrøvleord
Der er intet som et digt, der kan give anledning til at smage på vrøvleord og danne underlige billeder på nethinden. Sådan er det især i Marianne Iben Hansens børnebøger. I Fikkedik & Falderina: hekserim kan man for eksempel møde to hekse på shoppingtur efter blandt andet fugleklatter, uglefnat og endelig til slut  fire runkne rotter og en flagermuseprut, og i Mirakelkuren: en monstersaga får man svar på, hvad monstre kan bruge menneskers sure sokker til.  

I Axel elsker biler af samme forfatter – og som også kan læses som e-bog i e-reolen GO - drømmer biltossede Aksel om alt fra brandbiler, kranbiler og gamle veteranbiler til Opel og Honda og Golf og Jaguar (”Ja ja, det går over,” siger andemor – og far.”). 

Når det handler om leg med sproget og om at skabe vrøvleord, giver Birgitte Krogsbøl og Kamilla Wigmann fantasien frit løb i Funkelgnister: rim, råb og remser og i Den fnuggede himmel-pop-trompet, der består af lister og rim med dyr, begreber og nyopfundne navneord. Har du for eksempel nogensinde tænkt over, hvad en vinkekrabbe er?

I Cirklen og andre cirkeldigte af Thorstein Thomsen, som kan læses på e-reolen GO, kan du og dit barn give jer i kast med digte, der snor sig over siderne i cirkler uden begyndelse og ende.

I Da Gud var dreng af Sankt Nielsen (i dag Madame Nielsen), kan I til gengæld være med til at fundere over, hvor Gud var, før verden blev til. Den kan høres som lydbog her.

Alfabetet på rim
De fleste af os kender Halfdan Rasmussens ABC med Ane, der lagde anemoner i kanonen på Trekroner og Else, der elsker pelse og pølse. Har man allerede læst – og lyttet! – de ikoniske børne-ABC-rim igennem flere gange, har også forfatteren Knud Romer givet sit bud på en ABC, der også kan høres som korsang i e-reolen. Andre skud på stammen er Lotte Sallings Søren Sørøver og andre alfabetrim, Alfabetrim af Grete Wiemann Borregaard, Numsetrolde & Nokkefår: fra A til Å – det rimer vi på af Malene Hasselblad og Guds ABC af Marianne Iben Hansen, hvor første Mosebogs skabelsesberetning genfortælles som ABC. Endelig kan Anne Østgaards ABC for barske børn kan findes i e-reolen GO

Digte om det, der er svært
Ligesom børnerim kan udfordre sproget og slippe fantasien løs, kan de også bruges til at sætte ord på nogle af de ting, der gør livet svært. Det har Cecilie Eken blandt andet gjort i V, der handler om sorg og tab og en pige, der skal finde sin forsvundne far. I And, Døden og tulipanen møder vi til gengæld en and, der ligger for døden, og Døden selv i egen høje person. Gud, Thor og oldemor: og de andre oppe i himlen handler også om døden – ikke på lige så nært hold, men fra et nærmest hyggeligt og børnepoetisk perspektiv.

Om Poesiens Dag:
Den 21. marts er blevet udnævnt til Poesiens Dag af UNESCO, FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur med det formål at udbrede kendskabet til lokale og internationale digtere og poesien som genre.

Få inspiration til flere rimede bøger i vedhæftede pdf. 

Vi håber, I ligesom os har fået lyst til at benytte lejligheden til at kaste jer over nogle af børnelitteraturens guldgruber af børnepoesi.

God fornøjelse  

Materialer