Hjertevarme bøger om pigen Dunne – og hendes lykkelige liv

11.02.22
Anbefaling af en sød børnebogsserie som egner sig til højtlæsning

Dunne samler på lykke. Hun ved, at man skal samle på sine lykkelige øjeblikke. For selvom man bare er et lille barn, kan man godt have oplevet stor sorg og modgang. Den sorg Dunne bærer med sig (morens død i hendes tidlige barndom) bliver i bøgerne beskrevet med en enorm følsomhed og et exceptionelt blik for børns måde at reflektere over indre og ydre oplevelser. Og Dunne vælger altså at fokuserer på lykken.

Hun er for eksempel lykkelig, når far lærer hende at svømme, helt uden at hun drukner, når fætter Sven forærer hende en frø og da hun får sin fine, nye skoletaske. Dunne skal nemlig starte i skole. Og det kan godt være lidt skræmmende. Særligt når man ikke har nogen ven i skolen. Men pludselig opdager Dunne Ella Frida, som også står og ser søgende ud i skolegården, og fra de to møder hinanden er de uadskillelige. Altså lige indtil midten af 1. klasse og slutningen af bog et, hvor Ella Frida fortæller, at hun skal flytte langt væk.

De to piger bevarer dog deres fine venskab serien igennem – også selvom det kan være svært at være hjerteveninder ind i mellem.

Bøgerne om Dunne og hendes oplevelser er perfekte til højtlæsning og til selvlæsning for nybegynderen, som har mod på at kaste sig over en lidt tykkere bog, med kapitler i. Teksten er suppleret af fine illustrationer af Eva Eriksson. Temaerne i de indtil videre syv bøger (fem på dansk) om Dunne er: venskab, familierelationer, sorg, mobning, at prøve noget nyt, små og store ulykker – og ikke mindst, om at huske lykken, selv når det ser ret håbløst ud.