Pia Tafdrup

Pia Tafdrup - Kroppen som poetisk frirum

12.05.23
Oplev Pia Tafdrup og hendes sansemættede digte til vores litteraturfest Glostrup har Ordet

Man kan roligt og uden at overdrive sige, at Pia Tafdrup er en af de største danske digtere gennem tiden. Hun debuterede i 1981 med digtsamlingen ’Når der går hul på en engel’ hvori hun fokuserer på kroppen som et frirum og overgangen fra pige til kvinde. Fokusset på kroppen som et frirum, der endnu ikke er styret eller lader sig styre af samfundet har siden været en gennemgående tematik i Tafdrups lyrik.

På den danske lyrikerscene var 80’erne på mange måder en tid med et dramatisk generationsskifte. Her flyttede man fokus fra 70’ernes realisme- og hverdagspoesi til et fokus på det moderne menneske og splittelsen der fulgte med nedbrydningen af den sociale arv. Poesien i 80’erne havde øje for det abstrakte, mens 70’ernes digtning var meget konkret. Et berømt klip fra Bazar, DR’s bog-program, fra 1984, viser denne generationssplittelse tydeligt. Her deltog Pia Tafdrup sammen med Michael Strunge. 

"BAZAR" (DR bogprogram, 1984) Borum, Strunge, Tafdrup, Baidel, Bjørnkjær


Otte år efter sin debut blev Tafdrup optaget i Det Danske Akademi, hvis nedskrevne formål er ”at virke for dansk ånd og sprog, især inden for litteraturen”. Desuden har hun vundet op til flere priser, hvoraf den ene er Nordisk Råds Litteraturpris, som hun modtog i 1999 for digtsamlingen ’Dronningeporten’. 

Siden sin debut i 1981 har Tafdrup gennem året beriget dansk kulturliv med et væld af digtsamlinger. Senest udkom hendes sansekvintet, som hun har arbejdet på i ti år. Kvintetten udgøres af i alt fem bøger, en for hver af menneskets fem sanser: ’Smagen af stål’ (2014), ’Lugten af sne’ (2016), ’Synet af lys’ (2018), ’Lyden af skyer’ (2020) og ’Berøringen af hud’ (2022).  

Værkerne viser, at vores sanser fungerer som prismer, hvorigennem verden opleves og udfolder sig. I hver digtsamling stilles der helt skarpt på hver enkelt af mennesket fem sanser. Og ved læsningen af de enkelte digtsamlinger står det klart, at sanserne er afgørende for vores måde at være i verden på. Igen er kroppen et gennemgående tema, idet den er midtpunkt for alle disse sanseindtryk. Og som Tafdrup selv skriver i kvintettens allersidste digt ’Vægtningen af et liv’, så gælder det at “[e]nhver er udstyret med sanser, for at ingen skal tvivle på sin eksistens.”

Du kan opleve Pia Tafdrup på festivalen Glostrup har Ordet, hvor hun gæster fredag aften kl. 19.